Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arabförbundet kräver att USA återtar beslutet att erkänna Jerusalem

Från 2017
Arabförbundets utrikesministrar samlade till krismöte i Kairo den 9 december 2017 med anledning av Trumps besked att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Arabförbundets utrikesministrar kräver att USA återtar president Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

- Trumps besked bryter på ett farligt sätt mot internationell rätt och är ogiltigt, säger utrikesministrarna i ett gemensamt uttalande som antogs natten till söndag vid ett möte i förbundets högkvarter i Kairo.

USA:s långvariga linje före Trump har varit att stadens status måste avgöras i förhandlingar med palestinierna som vill att östra Jerusalem ska vara huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Ökad spänning

- Beslutet har ingen juridisk betydelse, den leder till ökad spänning och hotar att leda till våld och kaos i regionen, sade ministrarna i resolutionen.

Arabförbundet kommer att kräva att FN:s säkerhetsråd förkastar det amerikanska beslutet. Samtidigt konstaterar Arabländerna att USA troligen kommer att lägga in veto med en resolution där Trumps beslut fördöms.

- Om USA utnyttjar sin vetorätt kommer arabländerna att föra ärendet till FN:s generalförsamling, säger den palestinska utrikesministern Riyad Al-Maliki.

Al-Maliki uppmanade andra länder att som reaktion på Trumps beslut erkänna östra Jerusalem som palestiniernas huvudstad.

Palestinsk stat

Arabländerna enades inte om några sanktioner eller bojkotter mot USA. En del arabländer ville införa sanktioner mot länder som följer USA:s exempel och erkänner Jerusalem, men moderata arabländer ansåg att det här var för radikalt, uppger diplomatkällor.

Arabförbundet säger däremot att USA i och med Jerusalembeslutet har uteslutit sig själv som en medlare och garant för en fredsprocess mellan Israel och palestinierna.

Enligt resolutionen kan bara skapandet av en självständig palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad få ett slut på konflikten mellan Israel och palestinierna.

Källor: Reuters, AP,. AFP

Vice president Mike Pence i Kapitolium inför Donald Trumps installation.

Efter Jerusalembeslutet: Vicepresidentens Mellanösternbesök i motvind

Varken koptiska påven eller Abbas vill träffa Mike Pence.

Stoppa Trump, det är Jerusalem, står det på ett plakat vid en demonstration som palestinska aktivister höll i staden Nablus på Västbankem i torsdags

USA flyttar ambassad till Jerusalem, men tror på två stater

Trump:Dags erkänna fakta om Jerusalem som Israels huvudstad.

Diskussion om artikeln