Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rantanen startade målkalaset – Avalanche punkterade tunga perioden

Från 2017
Mikko Rantanen.
Bildtext Mikko Rantanen satte säsongens nionde fullträff och hakar på i toppen av den finländska poängligan.
Bild: All Over Press

Mikka Rantanen inledde målshowen med säsongens nionde fullträff. Colorado Avalanche satte samtidigt punkt för en förlustsvit. ”Mitt mål gav oss ett viktigt grepp direkt”, säger finländaren.

Mikko Rantanen tassar med som en av NHL-höstens främsta finländare. Efter ett mål och en framspelning mot Florida Panthers är han uppe som trea i den blåvita poängligan.

Rantanen satte 1–0 till Colorado Avalanche i nattens bortamatch i Florida. Det var hans nionde mål för säsongen. Bara Patrik Laine (15), Erik Haula (11) och Aleksander Barkov (10) är före honom av finländarna.

– Vi startade väldigt bra. Självklart vill man alltid få första målet och det gav oss ett viktigt grepp direkt. Sedan gav vi inte dem för många chanser, säger Rantanen till klubbens egen tv-kanal.

På väg mot personbästa

Rantanen spelade också fram till Alexander Kerfoots mål – Colorados tredje för kvällen – i den andra perioden. Därmed är han sammanlagt uppe i tjugofyra poäng på tjugåtta matcher för hösten.

I fjol gjorde Rantanen trettioåtta poäng (tjugo mål). Det ska alltså ske något väldigt dramatiskt för att TPS-produkten inte ska göra karriärens hittills bästa NHL-säsong.

Samtidigt som Rantanen prickade in poäng bröt Avalanche sin förlustsvit. Efter fyra raka utan seger blev det en 7–3-vinst mot Florida, där Aleksander Barkov fortfarande saknades på grund av skada.

– Vi förtjänade det här. Det har varit tufft på sistone, men i dag var vi solida. Vi gjorde två i tom kasse, men att göra fem riktiga mål är bra för oss. Det här var ett steg i rätt riktning, säger Nathan MacKinnon enligt Denver Post.

Totalt tolv spelare kom med i poängprotokollet för gästerna.

– Vi gjorde tre bra perioder och utförde ett gott jobb. Vi har en hel del offensiva spelare som kan producera och det är positivt att tolv lyckades nu, säger Rantanen.

Nytt mål för Haula

Nattens andra blåvita målskytt var Erik Haula. Han avrundade Vegas Golden Knighs fina helg med att sätta 5–3-pucken mot Dallas Stars.

I mötet mellan två riktigt offensiva lag drog Tampa Bay Lightning det längre strået. Patrik Laine gjorde inget mål, men spelade fram till ett och förlängde sin poängsvit när Jets föll med 4–3.

– Vi var inte så skarpa och snabba som vi kan vara, men vi krigade bra, säger Jetstränaren Paul Maurice enligt AP.

Tuukka Rask i Boston Bruins-målet.
Bildtext Tuukka Rask gjorde trettio räddningar när Bruins vann.
Bild: All Over Press

Rask fixade seger

Jesse Puljujärvi spelade fram till ett mål när Edmonton Oilers sköt sönder Montrealmålvakten Carey Price fullständigt. Price byttes ut och Antti Niemi tog tjugofyra skott när han kom in i ett otacksamt läge.

Antti Raanta och Tuukka Rask hade betydligt roligare kvällar. Båda två gav sitt lag chansen att vinna, men bara Rasks Boston Bruins knep poäng.

Rask släppte bara in ett mål i hemmamötet med New York Islanders. Raanta hade samma statistik, men Columbus Blue Jackets tidiga mål blev det enda och Arizona åkte på stryk.

Resultat, NHL:

Detroit Red Wings–St. Louis Blues 1–6 (0–1, 0–3, 1–2)

Boston Bruins–New York Islanders 3–1 (0–0, 1–0, 2–1)
Boston: Tuukka Rask 30/31 räddningar.

Columbus Blue Jackets–Arizona Coyotes 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)
Arizona: Antti Raanta 33/34 räddningar.

Florida Panthers–Colorado Avalanche 3–7 (1–1, 1–2, 1–4)
Colorado: Mikko Rantanen 1+1.

Montreal Canadiens–Edmonton Oilers 2–6 (0–2, 1–2, 1–2)
Montreal: Antti Niemi 24/26 räddningar (inbytt efter 22.24).
Edmonton: Jesse Puljujärvi 0+1.

New York Rangers–New Jersey Devils 5–2 (1–0, 2–1, 2–1)

Pittsburgh Penguins–Toronto Maple Leafs 3–4 (0–3, 2–1, 1–0)


Tampa Bay Lightning–Winnipeg Jets 4–3 e. förl. (1–1, 1–1, 1–1, 1–0)

Winnipeg: Patrik Laine 0+1.

Dallas Stars–Vegas Golden Knights 3–5 (1–1, 1–3, 1–1)
Dallas: Esa Lindell 0+1.
Vegas: Erik Haula 1+0.

Calgary Flames–Vancouver 4–2 (1–1, 0–1, 3–0)
Vancouver: Markus Granlund 0+1.

San Jose Sharks–Ottawa Senators 5–0 (1–0, 2–0, 2–0)

Los Angeles Kings–Carolina Hurricanes 3–2 e. förl. (0–0, 2–0, 0–2, 1–0)
Carolina: Teuvo Teräväinen 0+1.