Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säpo utreder hotbilden mot synagogor i Sverige

Från 2017
Polis på plats vid synagogan i Göteborg efter attacken sent på lördagen den 9 december 2017.
Bildtext Polis på plats vid synagogan i Göteborg efter attacken sent på lördagen.
Bild: EPA-EFE/Adam Ihse/TT

Tre personer har anhållits, misstänkta för brandattacken mot synagogan i Göteborg på lördagskvällen och Säkerhetspolisen (Säpo) har kopplats in i ärendet.

- De anhållna är misstänkta för försök till mordbrand, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Under söndagen har Säpo kopplats in för att bistå polisen i utredningen efter brandattacken mot en synagoga i Göteborg på lördagskvällen.

- Det handlar bland annat om att se på eventuellt nya hot och sådant som skulle kunna inträffa, säger Säpos presschef Karl Melin.

Samtidigt höjs säkerheten kring synagogor i Stockholm.

- Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Åtgärderna i Stockholm har pågått hela natten, och omprövas hela tiden, enligt Andersson.

I fredags samlades också cirka 200 personer som protesterade mot arabiska ledare och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö. Det här efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

En polisanmälan om hets mot folkgrupp upprättades under lördagen.

I Malmö har polisen redan vidtagit säkerhetsåtgärder sedan tidigare, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd.

- Vi hade ju bland annat en incident i Malmö i går (fredag). Men jag vill inte gå in i detalj på vad vi gör, säger hon.

Elden slocknade

Göransson syftar på sammankomster som hållits i Malmö där det har framförts dödshot mot judar. Det skedde efter USA:s president Donald Trumps beslut i veckan om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Brinnande föremål kastades mot synagogans gård i Göteborg sent på lördagskvällen. I församlingshuset pågick en ungdomsfest, och de 20-talet deltagarna tog skydd i källaren.

- Det brann rejält på gården, med just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, sade Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg, efter brandattacken.

Ingen blev skadad

Enligt Stutzinsky, som blev vittne till händelsen, blev ungdomarna omskakade men de kunde lämna huset under ordnade former. Elden tog sig inte och ingen skadades.

Polisen har varit vid synagogan under natten som "en trygghetsåtgärd".

- Vi håller på med inledande utredningsåtgärder och har fortfarande ett antal enheter på plats i området, säger han.

Exakt vad som kastades in vill inte polisen kommentera. Det som skett utreds som försök till mordbrand. Brandattacken behandlas som en så kallad särskild händelse.

Text: FNB-TT-Sofia Tanaka/Olle Svanberg/Tomas Lauffs

Polis och räddningstjänst larmades till judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg.

Avsky och kritik efter attack mot synagoga

Attacken väcker reaktioner även utanför Sveriges gränser.

Diskussion om artikeln