Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pärmäkoski fick det att stämma – knäckte norska dominansen och blev trea

Från 2017
Uppdaterad 10.12.2017 15:27.
Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski gjorde sin överlägset bästa insats i ett distanslopp i Davos.
Bild: All Over Press

På OS-distansen tio kilometer fristil visade Krista Pärmäkoski fin form. Finländskan bröt sig in i de norska mästerskapen i tätstriden och tog säsongens andra pallplats.

Fanns det orsak till en liten oro i början på OS-säsongen? Frågan kändes befogad efter två rätt mediokra helger gällande distansloppen för Krista Pärmäkoskis del.

I dag svarade det finländska damlandslagets fixstjärna med besked. På tio kilometer fristil med intervallstart – en OS-distans i februari – visade Pärmäkoski att vi kan sitta lugna i båten.

Pärmäkoski laddade på från start och fanns med i diskussionen om pallplaceringarna från den första mellantiden. Allt avgjordes på det andra varvet – och finländskan höll ihop åkningen i den tuffa terrängen finfint.

Två norskor framför

Pärmäkoski klättrade i resultatlistan under de sista kilometrarna, tog sig bland annat förbi Heidi Weng och åkte upp på pallen.

Finländskan tog vinterns andra pallplats i världscupen – förra helgen slutade hon tvåa i den klassiska sprinten i Lillehammer – och den andra raka i distanslopp i Davos. Förra året slutade hon också trea i fristil.

Pärmäkoski hade knappt åtta sekunder fram till dagens segrare. Ingvild Flugstad Östberg gjorde en kanonavslutning och knep säsongens första seger före landsmaninnan Ragnhild Haga.

Bland de tio främsta var hälften norskor. Efter två raka distanssegrar fick svenskan Charlotte Kalla det inte att stämma fullt ut på favoritsträckan och blev åtta.

Niskanen hade häng på pallen

Även Kerttu Niskanen nosade på pallen i loppet. Hon fick ett kalasläge i och med att hon kunde hänga på Weng under första varvet.

Vid stadion låg Niskanen trea, men när hon skulle hålla palltempo på egen hand gick det inte vägen. Hon tappade mark i resultatlistan, men tog ändå säsongens bästa världscupplacering när hon slutade sjua.

Veteranen Riitta-Liisa Roponen gjorde en relativt bra insats och slutade 18:e. Hon hade Laura Mononen (20:e) precis bakom sig.

Aino-Kaisa Saarinen och Anne Kyllönen missade världscuppoäng.

Resultat, 10 km (d):

1) Ingvild Flugstad Östberg, Norge 25.28,5
2) Ragnhild Haga, Norge + 5,9
3) Krista Pärmäkoski, Finland + 7,9
4) Heidi Weng, Norge + 14,5
5) Teresa Stadlober, Österrike + 16,4
5) Nathalie von Siebenthal, Schweiz + 16,4
7) Kerttu Niskanen, Finland + 24,9
---
18) Riitta-Liisa Roponen, Finland + 1.14,1
20) Laura Mononen, Finland + 1.17,2
35) Aino-Kaisa Saarinen, Finland + 1.52,4
37) Anne Kyllönen, Finland + 1.56,7

Diskussion om artikeln