Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pärmäkoski förvånad och helnöjd trea – Björgen söker efter formen

Från 2017
Uppdaterad 10.12.2017 15:57.
Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Östberg, Krista Pärmäkoski
Bildtext Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Östberg och Krista Pärmäkoski lade beslag på pallplatserna.
Bild: EPA

Krista Pärmäkoski fick det besked som hon ville ha. Marit Björgen fick det definitivt inte. Den norska stjärnan medger att formen inte finns där. ”Det saknas tryck i åkningen”, säger norskan.

Fristilsloppet i Davos utvecklade sig till norska mästerskapen i fajten om pallplatserna. Ingvild Flugstad Östberg satte ner foten och visade att hon är att räkna med.

Tre norskor bland de fyra främsta var ett styrkebesked.

– Det är jättekul. Det här är min favoritplats, jag älskar att vara här, säger vinnaren Östberg enligt NRK.

Runt den mest merittyngda norskan finns det däremot frågetecken. I Ruka blev Marit Björgen avhängd i jaktstarten, i Lillehammer var hon inte med i segerstriden i skiathlon och i dag var hon nia.

– Jag känner att det fortfarande saknas tryck i åkningen. Det är tyngre än i Beitostölen, säger hon till NRK och syftar på genrepet inför världscuppremiären.

Marit Björgen.
Bildtext Marit Björgen var inte nöjd med känslan.
Bild: EPA

Pärmäkoski hade kraft på slutet

Björgen fick helt enkelt konstatera att laginsatsen åtminstone var magnifik. Fem norskor bland de tio främsta var starkt.

Den enda som lyckades bryta sig in i den norska tätstriden var Krista Pärmäkoski. Efter två lite tuffare helger på distanssidan fick hon ett störtskönt besked i Davos när hon blev trea.

– Jag förväntade mig inte ett så här bra lopp. Gårdagens sprint öppnade upp kroppen och i dag var det en jämn insats. På hög höjd kan man inte dra på sig för mycket mjölksyra. Jag litade på att min utförsåkning skulle räcka och jag orkade bra på slutet, säger hon till C More.

Niskanen tröttnade

Det här var Pärmäkoskis andra pallplats i vinterns världscup. Förra helgen var hon tvåa i en sprint i Lillehammer.

– Det var väldigt viktigt att ta en pallplats i fristil. Det här visar att åkningen börjar fungera på vilken sträcka som helst och i båda teknikerna. Jag är på rätt väg.

Nästa helg väntar nya distanslopp i Toblach. Pärmäkoski gillar banorna som väntar i Italien.

– Den banan och de sträckorna ska passa mig bra.

Även Kerttu Niskanen åkte in bland de tio bästa. Hon tappade sin pallplats på det andra varvet.

– Första varvet kändes jättebra. Sedan började det kännas i benen och jag kunde inte öka tempot under andra varvet, men jag är ändå nöjd.

Charlotte Kalla.
Bildtext Charlotte Kalla fick ingen pallplats med sig på favoritdistansen.
Bild: EPA

Kalla förvånad

Båda två slog världscupledaren Charlotte Kalla. Svenskan har imponerat i distansloppen i Ruka och Lillehammer, men nu fick hon bara med sig en åttondeplats på favoritdistansen.

– Det var en överraskning att varken Kalla eller Björgen var med i tätstriden. Med tanke på att jag slog dem ska jag vara väldigt nöjd, säger Pärmäkoski.

Kalla var själv förvånad att det inte blev en bättre placering än så här.

– Jag tycker att jag fick ut det jag hade i kroppen i dag. Jag trodde jag var sexa. Det är väl inte där jag hoppas vara. Men jag får fokusera på andra saker, jag fick ut det jag hade, säger Kalla i SVT:s tv-intervju.

Diskussion om artikeln