Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Servicefacket Pam: Stress och personalbrist kan få arbetsgivare att spåra ur

Från 2017
Uppdaterad 10.12.2017 21:17.
En man står bakom en kvinna och viskar något i örat. Kvinnan ser oroad ut.

Avslöjandet om att anställda på servicestationer i Vasa behandlats osakligt av arbetsgivaren har väckt reaktioner. Vid facket säger man att fallet är ovanligt men att stress tycks kunna få arbetsgivare att tappa greppet.

I en artikel på fackets webbplats berättar anställda på en servicestation i Vasa om osakligt bemötande, skrikande, krav på att betala mellanskillnader i kassan och problem med arbetsscheman.

I det aktuella fallet har ett tiotal anställda tagit kontakt med facket.

Marja Salmivuori, regionchef för servicefacket Pam i Österbotten, säger att det är ovanligt att så många arbetstagare på samma arbetsplats kontaktar facket.

Marja Salmivuori, regionchef för servicefacket PAM i Österbotten
Bildtext Marja Salmivuori
Bild: Yle/Anna Kurtén

Vad som får arbetsgivare att bete sig så här kan hon bara spekulera i.

- Det kan hända att ett företag har så få arbetstagare att om någon blir sjuk faller hela systemet ihop. Det blir stressigt för att man måste få någon som kan ta ett arbetsskift. Då reagerar chefen med ilska.

Några fall om året

Salmivuori säger att det är ganska sällan som problem av den här kalibern förs vidare till facket.

- När det gäller verkligt stora problem får facket bara kännedom om några fall per år i hela landet. Ofta är det så att arbetsförhållandet hinner ta slut innan saken går vidare och då är det svårt att göra något.

Om arbetsgivaren kräver att arbetstagaren ska betala mellanskillnaden ur kassan måste det gå att bevisa att den anställda tagit pengar med flit.

― Marja Salmivuori, Pam

De vanligaste problemen på arbetsplatserna har att göra med sjukfrånvaro och ledigheter.

Det kan handla om problem kring betalning av lön för sjukfrånvaro, att man får sämre arbetsskift om man varit sjuk eller att man får semester på tidpunkter man inte vill.

Unga känner inte alltid till sina rättigheter

Oftast går det ändå att sköta problemen på den egna arbetsplatsen genom att diskutera, säger Salmivuori.

Hon säger att problem kan förekomma på vilken arbetsplats som helst. Servicestationer är inte mer utsatta än andra arbetsplatser.

- Alltid då det finns människor på jobb kan problem uppstå.

En utmaning inom servicebranschen är att många av arbetstagarna är unga och inte alltid känner till sina rättigheter. Det tycker Marja Salmivuori att det måste bli ändring på.

- De unga måste få veta vad facket är, vem de kan ringa och vad förtroendemannen och arbetarskyddet gör. Här kunde skolorna också hjälpa till.

Bilder som symboliserar olika yrken.
Bild: Yle / Nyhetsgrafiken

Marja Salmivuori uppskattar att omkring 60 procent av arbetstagarna inom servicebranschen i Österbotten är fackanslutna.

- Men det varierar. På några arbetsplatser kan det vara 100 procent och på några 0 procent.

Tala med chefen

Salmivuori säger att det är viktigt att inte tiga om man utsätts för osakligt bemötande av sin chef.

- Det bästa är att man först säger till sin egen chef att man vill få ett slut på det. Då måste arbetsgivaren se till att det slutar. Gör det inte det tar man kontakt med arbetshälsovården, arbetarskyddet eller förtroendemannen.

Salmivuori brukar råda arbetstagare att anteckna i en kalender vad som har hänt. Då är det lättare att se händelserna svart på vitt.

Arbetstagare ska inte betala ur egen ficka

Att tvinga anställda att betala ur egen ficka om kassan inte stämmer vid arbetspassets slut är inte okej, säger Salmivuori.

Misstag får inte belasta de anställda utan det är arbetsgivaren som ska stå för de ekonomiska riskerna.

- Om arbetsgivaren kräver att arbetstagaren ska betala mellanskillnaden ur kassan måste det gå att bevisa att den anställda tagit pengar med flit.

En bartender häller ett stop
Bild: Mika Kanerva

Om det uppstår en situation där arbetsgivaren vill att man betalar ur egen ficka tycker Salmivuori att man ska kontakta facket.

Är man sjuk har man rätt att stanna hemma

Att arbetsgivaren mäter febern på en anställd för att se om arbetstagaren är sjuk på riktigt går inte heller för sig, säger Salmivuori.

- Arbetsgivaren kan kräva sjukintyg men inte vara läkare. Om man är sjuk och har läkarintyg har man rätt att vara borta från arbetet.

Olagligt att spionera via övervakningskamera

Arbetsgivaren får inte heller använda övervakningskameror för att övervaka vad de anställda gör på jobbet

- Det är olagligt. Kamerorna är ett hjälpmedel för arbetstagarna.

Matbutik.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Marja Salmivuori säger att det är ganska bråttom på arbetsplatserna i dag, men att det lönar sig för arbetsgivaren att satsa på personalens välmående.

- Ofta har arbetsgivarna till exempel inte tid att planera arbetslistorna så mycket men jag tycker att de ska planeras så bra som möjligt.

- Om en arbetstagare har jobbat längre arbetsskift så lönar det sig till exempel för chefen att ge längre ledigt också så att man orkar bättre.

Motionssedlar kan öka välmåendet

Det är också bra att försöka beakta de anställdas semesterönskemål. Då ökar deras motivation på jobbet, säger man vid facket.

Marja Salmivuori råder också arbetsgivarna att följa med hur de anställda orkar på jobbet.

- Får de någon utbildning eller motionssedel eller annat som gör att de orkar bättre? Tyvärr tänker för få arbetsgivare på sådant nuförtiden.

Diskussion om artikeln