Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk förvåning över finländska skiddamernas baliver – Saarinen: ”Det var en ära”

Från 2017
Aino-Kaisa Saarinen på Slottsbalen 2017.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen valde att delta på Slottsbalen.
Bild: Lehtikuva

Finland ställde endast upp med två kvinnor i lördagens världscupsprint i Davos. Orsaken var att många landslagsskidåkare prioriterade Slottsbalen.

Finska fiaskot – efter stora festen

Så löd den svenska kvällstidningen Expressens rubrik efter damernas tävling på 10 kilometer i Davos i dag.

Att kalla loppet för ett finländskt ”fiasko” är i sig en överdrift i och med att Krista Pärmäkoski beträdde prispallen som trea och Kerttu Niskanen stod för vinterns bästa prestation med en sjunde plats.

Den ”stora festen” syftar på självständighetsmottagningen på Finlands 100-årsdag i onsdags.

Republikens president Sauli Niinistö hade bjudit in Finlands medaljörer från skid-VM i Lahtis förra vintern, däribland bronsdamerna från stafetten: Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski.

”Väldigt viktigt för oss”

Pärmäkoski valde att stå över Slottsbalen och istället åka direkt upp på hög höjd till Davos efter Lillehammers världscupshelg. Hon var tillsammans med Anne Kyllönen Finlands enda representant i lördagens sprint.

– Jag ville tävla här. Det är bra tävlingar, så jag gjorde den prioriteringen, sade Pärmäkoski efteråt till Expressen, som ställde henne en följdfråga om att landslagskamraterna tyckte galan var viktigare än tävlingarna.

– Uppenbarligen. Men Finland har varit självständigt i 100 år och det är väldigt viktigt för oss, svarade Pärmäkoski.

Saarinen: Ganska svårt beslut

Delar av landslaget anlände i Davos först på torsdagen och valde att skippa sprinten. I dag hade Finland igen en full damtrupp på benen.

Medan Krista Pärmäkoski och balbesökaren Kerttu Niskanen gjorde väl ifrån sig hade till exempel Aino-Kaisa Saarinen det tyngre och slutade 35:a.

I Expressens intervju medgav hon att uppladdningen inte var optimal och att loppet med tanke på omständigheterna gick helt okej.

Att prioritera Slottsbalen framom världscupen var inget enkelt beslut.

– Nej, det var ganska svårt. Men Finland firade 100 år och det var en ära att få vara på plats och uppmärksamma det. Jag tycker att det var viktigt.

På Expressens fråga om hon festade loss i slottet skrattar Saarinen till.

– Man var där och njöt av atmosfären, och sen gick man och la sig tidigt.

Världscupen fortsätter i Toblach nästa helg. Då medverkar även bland annat Matti Heikkinen, som delvis på grund av Slottsbalen skippade Davos.

Diskussion om artikeln