Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela: Maduro stärker greppet om makten - den ekonomiska katastrofen till trots

Från 2017
Nicolás Maduro lägger sin röst i söndagens lokalval, med ett porträtt på nationalhjälten Simón Bolívar i bakgrunden.
Bildtext Nicolás Maduro lägger sin röst i söndagens lokalval, med ett porträtt på nationalhjälten Simón Bolívar i bakgrunden.
Bild: EPA-EFE/MIRAFLORES

Venezuelas president Nicolás Maduro hävdar att det styrande socialistpartiet vann minst 90 procent av de 335 borgmästarplatserna som stod på spel i söndagens lokalval. Samtidigt förbjuds de största oppositionspartierna att delta i nästa års presidentval.

På söndag kväll lokal tid, när rösterna från 42 valdistrikt hade räknats, hade det regerande socialistpartiet vunnit i 41 av distrikten.

Strax därefter meddelade Maduro att socialistpartiet de facto vunnit minst 90 procent av de borgmästarplatser som stod på spel i lokalvalet.

Det kanske inte är så långt ifrån sanningen, eftersom de största oppositionspartierna bojkottade lokalvalet.

Venezuelaner röstar i lokalvalet i en vallokal i Caracas 10.12.2017.
Bildtext Venezuelaner röstar i lokalvalet i en vallokal i Caracas 10.12.2017.

De största oppositionspartierna motiverade bojkotten med att lokalvalen ändå skulle präglas av samma sorts fusk som regionalvalen som hölls i oktober.

Där förlorade oppositionen stort.

Valdeltagandet i söndagens lokalval ska ha varit 47 procent. I lokalvalen för fyra år sedan låg valdeltagandet på 58 procent.

Oppositionen förbjuds delta i presidentvalet

Enligt Maduro kan de partier som inte deltog i lokalvalet inte heller delta i nästa års presidentval.

- De kommer att försvinna från den politiska kartan, sade en glädjestrålande Maduro.

Enligt honom är det grundlagsförsamlingens beslut att partierna förutsattes delta i lokalvalet för att få delta i presidentvalet.

Maduro installerade den kontroversiella grundlagsförsamlingen i somras. Den har praktiskt taget ersatt parlamentet och största delen av oppositionen vägrar erkänna den.

De kommer att försvinna från den politiska kartan

Presidentvalet i Venezuela brukar hållas i december, men nu tror många att Maduro kan ha intresse av att valet hålls redan under det första halvåret 2018.

Det skulle ge oppositionen möjligast litet tid för att samla sig inför valet.

Människor samlades utanför López hem i Caracas i juli då han släppts ur militärfängelse och placerades i husarrest.
Bildtext Människor samlades utanför López hem i Caracas i juli då han släpptes ut ur militärfängelse och placerades i husarrest.
Bild: EPA/HELENA CARPIO

De mest populära oppositionsledarna kan antagligen ändå inte delta. Leopoldo López sitter i husarrest och Henrique Capriles har förbjudits att ställa upp i allmänna val.

Oppositionen är svag och splittrad

I Venezuela råder den största ekonomiska krisen i landets moderna historia, med stor brist på bland annat mat och mediciner.

Venezuelas utlandsskuld beräknas uppgå till cirka 150 miljarder dollar, inflationen närmar sig fyrsiffriga procenttal och nya amerikanska sanktioner förvärrar situationen ytterligare.

Maduros popularitet har sjunkit med den tilltagande ekonomiska katastrofen, men ändå har oppositionen inte lyckats enas för att bli en effektiv motkraft.

Maduro har lyckats sätta populära oppositionsledare ur spel och oppositionens valbojkotter har visat sig vara ineffektiva.

Nu gör vi oss redo för 2018!

Oppositionspartierna tycks finna det svårt att enas om mål eller medel i sin politik.

Senast i samband med regionalvalen i oktober splittrades oppositionskoalitionen MUD, efter att en del av oppositionspartierna erkände den kontroversiella grundlagsförsamlingen.

Och Maduro gläds.

- Jag är så lycklig över vår stora seger, ropade Maduro på Plaza Bolivar i Caracas på söndag kväll.

- Nu gör vi oss redo för 2018!

Källor: Reuters, AP, BBC, SR, Yle

Diskussion om artikeln