Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Duterte vill att undantagstillståndet i Mindanao förlängs långt in i framtiden

Från 2017
Filippinernas president Rodrigo Duterte beundrade ett porträtt av sig själv i början av december 2017.
Bildtext Filippinernas president Rodrigo Duterte beundrade ett porträtt av sig själv i början av december 2017.
Bild: EPA-EFE/KARL NORMAN ALONZO-HO

Filippinernas president Rodrigo Duterte har bett landets parlament att förlänga undantagstillståndet i landets södra delar ända fram till slutet av nästa år. Parlamentarikerna väntas rösta för förslaget.

Undantagstillståndet i regionen Mindanao motiveras med att det underlättar kampen mot militanta islamister och kommunistgerillor.

Mindanao omfattar ungefär en tredjedel av Filippinernas yta och där bor cirka 20 miljoner människor.

Duterte införde undantagstillstånd i Mindanao i maj för att kuva ett uppror bland anhängare till terrorgruppen IS i provinshuvudstaden Marawi.

Med militärt stöd från USA och Kina lyckades den filippinska militären få kontroll över Marawi. Striderna ödelade staden och krävde åtminstone 1 100 dödsoffer.

Centrum av Marawi den 25 oktober 2017.
Bildtext Centrum av Marawi den 25 oktober 2017.
Bild: EPA-EFE/RICHEL V. UMEL

Staden har beskrivits som Filippinernas islamiska huvudstad, då majoriteten av landets befolkning är katoliker.

Filippinska myndigheter har varnat för att islamistledare lyckades fly offensiven mot Marawi och att de fortsatt att rekrytera krigare på andra håll i Mindanao.

Myndigheterna varnar också för ett växande hot från kommunistgerillor.

Duterte hotar utlysa undantagstillstånd i hela landet

Undantagstillståndet är en känslig fråga i Filippinerna. Landets forne diktator Ferdinand Marcos utnyttjade det som ett sätt att hålla sig kvar vid makten.

Duterte har ofta hyllat Marcos och upprepade gånger hotat med att utlysa undantagstillstånd i hela landet.

En banderoll med texten "Sluta mörda jordbrukare" i samband med en demonstration mot undantagstillståndet i Mindanao, utanför ett militärhögkvarter i Quezon City 6.12.2017.
Bildtext En banderoll med texten "Sluta mörda jordbrukare" i samband med en demonstration mot undantagstillståndet i Mindanao, utanför ett militärhögkvarter i Quezon City 6.12.2017.
Bild: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Människorättsorganisationer och andra kritiker har varnat för att Duterte är på väg att ödelägga demokratin i Filippinerna med sitt dödsbringande krig mot drogerna och sitt uttalade förakt för mänskliga rättigheter.

Duterte har ändå fortfarande ett rätt stort stöd bland befolkningen. Många filippinier anser att det behövs tuffa tag för att lösa landets problem, som drogproblemet och konflikterna med militanta islamister och kommunister.

Duterte har klar majoritet i parlamentets bägge kamrar och hans förslag om att förlänga undantagstillståndet väntas få grönt ljus.

Källor: AFP, Yle

Diskussion om artikeln