Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Forskare: Polisen talar dålig svenska

Från 2017
Uppdaterad 11.12.2017 16:17.
Doktorand Sanna Heittola.
Bildtext Doktorand Sanna Heittola utanför polishuset i Vasa.
Bild: Vasa universitet

Poliser som arbetar vid de tvåspråkiga polisinrättningarna uppfyller inte språklagens krav. Det framkommer i en färsk doktorsavhandling.

Endast en tredjedel av de finskspråkiga poliserna uppskattar att de kan svenska tillräckligt bra för att kunna sköta sitt arbete även på svenska. Det visar forskning som filosofie magister Sanna Heittola gjort.

Heittola disputerar på lördag vid Vasa universitet.

Den bristfälliga språkkunskapen bedöms inte orsaka stora problem i det praktiska polisarbetet, men i kundbetjäningssituationer uppstår problem ur kundens eller språklagstiftningens synvinkel.

Svenskfientlig attityd

Doktorsavhandlingen visar att det finns stora skillnader i hur de finskspråkiga poliserna använder sin språkkunskap. En del poliser agerar enligt vad som är bäst för kunden, medan andra sköter sitt arbete som det lämpar sig bäst ur deras egen synvinkel.

Heittolas forskningsmaterial visar också på att svenskfientlig attityd förekommer inom polisen. "Förverkligande av tvåspråkigheten är en vanvettig fantasi" och "finlandssvenskar försöker tala svenska för att retas men byter till finska när de förstår att situationen tar flera timmar" är två citat ur materialet.

Poliserna hade den hetaste outfiten. Bokstavligt talat.
Bildtext Ur avhandlingen framkommer också att en del poliser känner avogt inför svenskan.
Bild: YLE / Camilla Fagerholm

En stor del av poliserna är villiga att förbättra sin kompetens i det andra inhemska språket, men av dem är det många som använder svenska så sällan att det ur deras synvinkel inte lönar sig att lära sig språket.

Polisens otillräckliga kompetens i svenska och ovillighet att använda språket leder dels till att språkkunniga poliser belastas men medför också problem med tanke på medborgarnas rättigheter.

Diskussion om artikeln