Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungdomar i undersökning: Att röka är dumt för det stör idrottandet, men att snusa är okej

Från 2017
Snus
Bildtext Ungdomar anser att snus bättre än rökning kan kombineras med idrott.
Bild: Mostphotos

Att de unga röker allt mindre förklaras av att de värnar om sin hälsa och sitt idrottande. Det ses inte längre som tufft att använda tobak, visar nya forskningsrön.

Forskningen bland elever i högklasserna pekar på en attitydförändring som kan förklara varför de unga röker allt mindre. Det ses nämligen inte längre som tufft, utan snarare dumt.

En förändring jämfört med tidigare generationers unga

Undersökningen bygger på intervjuer med ungdomar i Esbo, Kouvola och Uleåborg och gjordes våren 2017 av Nuorisotutkimusseura och Cancerorganisationerna.

Orsaker till att unga avstår från att röka är bland annat tobakslukten, påverkan på idrottsprestationer och allvarligare hälsoskador.

Samma orsaker anges av de rökande unga som försöker sluta röka eller röka mindre. De nämner dessutom rökningens inverkan på utseendet, bland annat gulnande tänder.

- Det är intressant att hälsan numera spelar en central roll för ungdomarna. Det handlar om en förändring från tidigare generationers unga, säger Mikko Piispa som är en av forskarna bakom studien.

Ingen blir pop av att röka

Rökande unga anser också att ingen faller ut ur kamratkretsen för att den slutar röka. Tobak anses inte göra personer tuffare eller mer omtyckta.

- Utöver kompisarna är de vuxna i ungdomarnas närhet viktiga för attityderna till tobak, konstaterar överläkare Eeva Ollila vid Cancerorganisationerna.

Vid sidan av föräldrarna handlar det om vuxna i skolan, inom hobbyer och praktikplatser.

Ishockey och snus hör ihop

När det gäller andra former av tobak än cigarretter, som snus och e-cigaretter, har många ungdomar mer tillåtande attityder.

Särskilt många pojkar anser det vara okej att använda snus eftersom de inte förknippar det med försämrade idrottsprestationer. Tvärtom förknippar unga snus med särskilt ishockey.

Lätt att snusa i smyg

Överlag anser de unga att snusande inte är lika hälsofarligt som rökning.

På den punkten efterlyser forskarna både mera forskning och mera upplysning till de unga.

En del unga pekar också på en annan aspekt som gör snuset mer tilltalade än cigaretter: det är lättare att dölja att man snusar, till exempel i skolan.

Ett faktum som uppges begränsa snusanvändningen är å andra sidan att särskilt många flickor tycker att snus är motbjudande.

Diskussion om artikeln