Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien häver 35 år gammalt bioförbud trots konservativt motstånd

Från 2017
Uppdaterad 11.12.2017 13:28.
Prisbelönta saudiarabiska regissörer som Haifaa Al-Mansour (till höger) hoppas snart kunna visa sina filmer på biografer i sitt hemland. Hennes film Wajda är den första saudiarabiska filmen som har Oscar-nominerats
Bildtext Prisbelönta saudiarabiska regissörer som Haifaa Al-Mansour (till höger) hoppas snart kunna visa sina filmer på biografer i sitt hemland. Hennes film Wajda är den första saudiarabiska filmen som har Oscar-nominerats
Bild: EPA/ALI HAIDER

Saudiarabien har hävt ett biografförbud som har varit i kraft i årtionden.

Kommersiella biografer kommer att tillåtas för första gången på 35 år från och med början av nästa år. Landets inrikesministerium lovar att bevilja licens åt hugade företagare omedelbart inför reformen vid årsskiftet.

Beslutet är ett led i kronprinsen Mohammed bin Salmans utlovade försök att införa sociala reformer i det auktoritära kungariket.

Kronprinsens reformplaner som kallas Vision 2030, går vidare trots motstånd från konservativa, religiösa kretsar.

Myndigheterna beslöt tidigare i år att tillåta kvinnor att köra bil och kronprinsen har lättat på bestämmelserna för konserter som riktar sig till ungdomar.

Stängdes på 1980-talet

Det var inflytelserika religiösa ledare som tvingade biografer i Saudiarabien att stänga på 1980-talet.

Reformister anser för sin del att det inte längre är någon idé att förbjuda biografer då vem som helst kan använda sociala medier som YouTube.

- Detta innebär en vattendelare i utvecklingen av den kulturella ekonomin, sade informationsminister Awwad Alawwad då beslutet kungjordes.

De första biograferna kommer att öppnas redan i mars tror myndigheterna.

Det är tillsvidare oklart om även kvinnor tillåts in på biografer. Det är möjligt att man reserverar delar av biografsalonger för familjer eller för enbart för kvinnor och barn medan män skulle ha sina egna avskilda sektioner.

Kronprins Mohammed bin Salman
Bildtext Saudiarabiens 32 år gamla kronprins Mohammed bin Salman vill modernisera sitt land genom sociala reformer
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY

Förbudet kringgicks via internet

Beslutet är ändå inte så radikalt som det kanske låter.

Saudiarabiska filmmakare har genom åren kringgått olika förbud genom att använda internet för att sprida sina filmer i hemlandet.

Saudiarabiska regissörer har också fått finansiellt stöd och statligt erkännande trots det rådande förbudet.

Regeringen har till exempel stött en inhemsk filmfestival i staden Dhahran, där man i år kunde se 60 saudiarabiska filmer.

Konsumenter i Saudarabien har också fritt kunnat streama filmar via internet eller använda satellit-tv kanaler för att se på inhemska filmer.

Många välbärgade saudier har också kunnat se på filmer i biografer i grannländerna Bahrain och Förenade Arabemiraten.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln