Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem kommer i vår ruta här? Jovisst, det 3D-Mumin är!

Från 2017
Illustration, mumintrollet på väg till båthuset
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Att mumintroll går i ide till vintern vet alla som har läst sin Trollvinter.

Men i en animationsstudio inhyst i en lada i Bristol, Storbritannien, håller familjen Mumin på att vakna till liv – i 3D!

Slutresultatet ska bli tv-serien Moominvalley, som ska vara klar att visas åtminstone i Finland och Storbritannien om ett år.

Att skapa en tredimensionell Mumindal är inte helt enkelt. Tove Janssons ursprungliga muminteckningar är fulla av liv, men de avslöjar inte hur det ser ut när ett mumintroll svänger på svansen (i barfotadansen) eller hurudan struktur pälsen har.

Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko istuvat sillalla.
Bild: Gutsy Animations

Det gäller för regissören, producenten och animatörerna att fila på varenda detalj.

Avsnittsregissören Avgousta Zourelidi förklarar:

- Vi måste tänka på allt. Av vilket material är Muminmammans förkläde sytt? Exakt vilken färg har Muminpappans hatt?

Processen övervakas givetvis av Moomin Characters, som försäkrar sig om att de beslut som fattas stämmer överens med varumärket.

Tv-comeback för familjen Mumin

Moominvalley kommer att bli den första Muminserien för tv sedan 1990-talet.

På bioduken har Mumin däremot figurerat flitigt, bland annat i den fransk-finländska filmen Mumin på Rivieran.

Just nu visas Trollvinter på bio, en polsk-finländsk produktion som baserar sig på animationer från 1980-talet

Yle är medproducent för den nya serien, och för produktionen basar det finländska produktionsbolaget Gutsy Animations.

Produktionsbolagets vd Marika Makaroff var den som satte hjulen i rullning, då hon ville skapa en ny tv-version av berättelserna om Mumin och lyckades övertala Moomin Characters om saken.

Från Bondbrud till Muminmamma

Nästa gång vi får se Mumindalens invånare är de inte bara tredimensionella, de talar också med filmstjärneröster.

I den engelska versionen är det Rosamund Pike (känd bland annat från filmen Gone girl) som lånar sin röst till Muminmamman, medan Kate Winslet gör rollen som Filifjonkan.

Serien ska givetvis också få både en finlandssvensk och finsk språkversion. Rollistorna klarnar under våren.

Blond kvinna framför fondvägg
Bildtext Rosamund Pike går från Bondbrud till Muminmamma
Bild: Yle Satu Nurmio

Rosamund Pike har vid första anblicken inte så mycket gemensamt med den korta och runda Muminmamman. Men Pike bedyrar att rollen känns väldigt familjär för henne.

- Jag älskar Muminmamman! Hon är unik och empatisk. Hon oroar sig för många saker, men är samtidigt modig. Hon är en sådan mamma som jag skulle vilja ha. Hon välkomnar kaos.

Blivande Muminmamman älskar böckerna

Den blivande Muminmamman är en stor muminfantast. Redan som barn tecknade hon mumintroll överallt och läste alla böckerna.

- När jag blev lite äldre insåg jag att det fanns mycket djupare dimensioner i böckerna. Jag minns tydligt när jag läste Pappan och havet som 15-åring och insåg att det var en väldigt klok berättelse om människans natur, vår osäkerhet och vår strävan efter att hitta nya vändningar i livet.

Rosamund Pike gillar att göra en röstroll mellan varven. Det är skönt att slippa kopplingen till det egna utseendet, säger den före detta Bondbruden.

- De är befriande att slippa sitt eget ansikte. När du spelar olika roller hemma i ditt eget rum är du helt fri. Den friheten förlorar du när folk börjar bry sig om hur du ser ut.

Pike tycker också att Mumindalen ger henne tröst och inspioration i vardagen.

- Ta nu Filifjonkan och hennes städmani, till exempel. Jag brukar ibland muntra upp mig själv med Muminmammans resonemang att prydliga människor inte har det lika roligt.

Fåret Shaun-kompetens i teamet

Budgeten för Mumindalen uppges ligga på 20 miljoner euro (enligt Ilta-Sanomat).

Förutom i Finland kommer serien att visas i Storbritannien, där mumintrollen varit populära från första början. Mumin-seriestripparna publicerades i Evening Standard från 1950- till 1970-talet.

I det brittiska teamet ingår verkliga toppnamn inom animationsvärlden. Steve Box står för regin, han är en oscarsbelönad regissör som bland annat arbetat med serien och filmerna om Wallace & Gromit.

Animationsgurun John Woolley har i sin tur arbetat med de uttrycksfulla lammen som ställer till med knasiga upptåg i Fåret Shaun.

hans skissar på mumintroll
Bildtext Ett mumintroll tar form
Bild: Yle/ Pasi Myöhänen

Woolley förklarar att ambitionen med Moominvallet är att återberätta alla muminböckerna i tv-form. Också några av de berättelser som först förekom i seriestripparna kommer att finnas med.

- Vi är väldigt trogna de ursprungliga verken, böckerna och seriestripparna. Och det som är ännu viktigare för oss är att bibehålla berättelsernas natur och värdegrund : att omfamna sådant som är annorlunda, att uppskatta familjen och att respektera naturen.

Lagom rund Mumin

I ladan i Bristol gäller det ändå först att få till själva huvudrollsinnehavaren.

- Vår största utmaning är Mumintrollet själv, säger Avgousta Zourelidi. Om han fungerar så kommer allt omkring honom att fungera också. Men han är ju rätt så rund och rondör kan vara knepigt i 3D, Mumintrollet får inte se för djupt ut eller ta upp för mycket plats i rutan.

Den lagom runda, djupa och mjuka Mumin får vi se i rutan till julen 2018.

Texten baserar sig på artikeln Uusi muumisarja on miljoonaluokan tuotanto, jota piirretään vanhassa ladossa

Diskussion om artikeln