Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordmånga besökare vid julmarknaderna i Östnyland - svårt att rymmas fram till försäljarna

Från 2017
Julpynt i Lovisa
Bild: Yle/Carmela Walder

Julmarknaderna i Östnyland blir allt populärare. I Konstfabriken i Borgå blev det riktigt trångt på lördagen. Borde arrangörerna söka större lokaler?

Busslast efter busslast med förväntansfulla besökare reser till Lovisa och Borgå för att uppleva julstämning. Jullimpor och senap, hantverk och kransar köps som gåvor till nära och kära.

Besökarna vid julmarknaden i Konstfabriken i Borgå var i år 4 000 fler än ifjol.

- Det var rekord i år. Det kunde vi se på personräknaren vid huvuddörrarna och då kommer folk också in andra vägar. Ifjol hade vi 16 500 besökare, nu är det över 20 000, säger Konstfabrikens vd Susanne Dahlqvist.

Dahlqvist tror att ökningen beror på att Borgå uppfattas som en julstad. Förutom i Konstfabriken hölls under helgen julmarknader i Gamla Stan, i Brandkårshuset och i Linnankosken lukio.

vd:n för konstfabriken i borgå - susanne dahlqvist
Bildtext Konstfabrikens vd Susanne Dahlqvist
Bild: Yle/Stefan Härus

Därtill ordnades julmarknader i Lovisa och på Malmgård. Många bussbolag ordnar gärna utflykter med digert dagsprogram, det vill säga besök till regionens alla julmarknader.

- Men det är också många Borgåbor som väntar på det här. Största delen vet att fredag och söndag är de bästa dagarna om man kan välja. Det största antalet bussgrupper kommer på lördag, säger Dahlqvist.

Jessica Backman, marknadsföringsplanerare vid Borgå stad bekräftar att det har varit julmarknader på många olika håll under veckoslutet som samlat flera busslaster av människor.

- Det har säkert varit proppfullt på sina håll ibland, men jag ser att det är härligt när det kommer människor som njuter av vår stad, säger hon.

Julgata i gamla stan i Borgå
Bildtext Borgå uppfattas som en julstad.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Enligt Backman har Borgå gjort sitt bästa för att trafiken ska löpa så smidigt som möjligt. Staden har lett trafiken till julmarknaderna med hjälp av skyltar och försett bilister och busschaufförer med parkeringsplatser.

Det har dessutom funnits en gratis stadsbuss som transporterat besökare till olika platser.

- Det som vi inte kan påverka är när evenemangen ordnas. Vi försöker bara göra det bästa av vad vi får. Jag var själv här i Konstfabriken igår (söndag). Visst var här mycket människor, men med julbord och stånd i båda våningarna så kom man nog fram, säger Jessica Backman.

Obehagligt trångt på lördagen

Lördagen var en hektisk dag för såväl försäljare som besökare. I Konstfabriken uppstod trängsel och besökare fick köa för att nå fram till försäljarnas bord, till matställen och toaletter.

- Om man var på Konstfabriken mellan 11 och 14 så var det kanske en aning obehagligt trångt. Både om man ville ha något att äta och att dricka. Det var flera grupper som hade beställt lunch på förhand. De som kom för en bit mat hade då svårt att komma fram, säger Susanne Dahlqvist.

Om man var på Konstfabriken mellan 11 och 14 så var det kanske en aning obehagligt trångt

Försäljarna var väl förberedda på ett stort besökarantal. Vissa produkter tog slut rätt snabbt, men det fanns produkter kvar till den sista timmen på söndagseftermiddagen.

- Nu hade försäljarna spritt ut sig till övre våningen, till övre foajén och våra mötesrum. Det lättade en aning på trycket för en del av publiken var i övre och andra i nedre våningen. Men så som det är nu har vi alla lokaler i bruk.

Alla försäljare rymdes inte med

Konstfabrikens julmarknad är väldigt uppskattad bland hantverkare och producenter. 120 försäljare deltog i år, men ungefär lika många stod i kö för att dessvärre bli utan bord.

Har Konstfabriken blivit för liten för en traditionell julmarknad?
Antalet besökare ökar konstant och intresset bland försäljarna är stort. Borde julmarknaden flytta till Kokonhallen, till exempel?

- Jag vet inte om Kokonhallen hjälper. Stämningen är annorlunda där, men det kan nog behövas tilläggslokaler om man tänker på att det är dubbelt upp försäljare än arrangören Anne Nurkkala kunde ta emot, menar Dahlqvist.

Borgå campus
Bildtext Borgå Campus kunde rymma försäljare under julmarknaden
Bild: YLE/Stefan Härus

Yle Östnyland har dessvärre inte nått arrangören Anne Nurkkala för en kommentar. Susanne Dahlqvist kan ändå berätta att julmarknaderna i Gamla stan och Konstfabriken inte kommer att ordnas samma helg nästa år, vilket tros lätta en aning på trycket.

- Jag tror att alla är förberedda på att det är massor med folk i rörelse och att det är trängsel till en viss grad. Men alla som kommer hit skall kunna njuta av julmarknaden och att de kommer ihåg någonting annat än trängseln.

Åstranden kan binda ihop marknaderna

Konstfabriken, försäljarna och arrangörerna ska evaluera årets julmarknad och se vilka förändringar som kunde genomföras.

Under samtalet med vd Susanne Dahlqvist nämns några tänkbara lösningar som kunde öka trivseln under marknadshelgen.

Borgå konstfabrik
Bildtext Borde julmarknaden också fylla butiksgränden?
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Borgå Campus som ligger granne med Konstfabriken kunde öppnas för försäljare. Arrangörerna kunde också öronmärka tider för specialgrupper med rullstolar, rulatorer eller barnvagnar.

Aktiviteten utomhus ökar. Enligt Dahlqvist fanns det fler försäljare på gården utanför huvudbyggnaden än tidigare år. Butiksgränden och innergården vid Konstfabriken kunde också utnyttjas bättre.

Östra åstranden i Borgå
Bildtext Borde det finnas kojor med glögg längs åstranden under julmarknaden?
Bild: Yle/Erica Vasama

Tuija Pihlava som började ordna Konstfabrikens julmarknader hade en vision om försäljningsstånd längs åstranden som sålde glögg och tilltugg.

- Det här skulle ju vara idealet om hela marknaden skulle börja eller sluta i Gamla stan och bindas ihop av försäljningsstånd vid åstranden till Konstfabriken. Det skulle vara det allra bästa, konstaterar Dahlqvist.

Gamla Malmens julmarknad

Fullproppad julmarknad väcker irritation i Borgå

En del företagare vill förlänga och jämna ut turistströmmen.

Diskussion om artikeln