Monica blev sjuk av mögel i skolan — tog tio år att bli frisk igen
Läraren Monica Grankulla-Häggblom blev sjuk av inneluften på jobbet. Det tog 10 år och två år av tjänsteledighet att bli helt återställd.
- Jag är idrottare och har alltid varit frisk. Men plötsligt var jag sjuk hela tiden. Jag kunde inte förstå vad som var fel, säger Grankulla-Häggblom.
Monica Grankulla-Häggblom är en energisk person som sällan är sjuk eller sitter still. Plötsligt var hon ständigt förkyld, hade problem med luftrör och ögon och det rann ur näsan.
Hon fick också ont i lederna och dessutom upprepade bihåleinflammationer och febertoppar som kom och gick.
Nu går också Tuula Putus, professor i yrkeshälsovård och miljömedicin ut och varnar. Mögel gör oss sjuka och vi håller på att skapa ett folkhälsoproblem. Putus har forskat i ämnet i snart 30 år.
Dåliga baracker
Monica Grankulla-Häggblom började arbeta som lärare i Rådmans skola i Jakobstad 1987. Det första året gick bra.
Men året därpå undervisade hon i barackerna som fanns på skolgården, och de var i mycket dåligt skick. Det var då som Monica Grankulla-Häggblom blev sjuk.
Hon började fundera om hon hade någon underliggande sjukdom som låg bakom symptomen.
- Jag gjorde inget annat än sprang till läkare. Alla provresultat var bra, men ändå var jag sjuk.
Grankulla-Häggblom säger att hon hamnade i ett ekorrhjul av läkarbesök, sjukdom och antibiotikakurer. Men ingen kunde förklara varför hon var sjuk.
Somnade vid bordet
Den pigga friidrotts- och friluftsmänniskan blev en skugga av sitt forna jag. Monica var trött, hängig och slut. Hon orkade inte längre ge sig ut på löpturer och gjorde hon det trots allt så blev det feber och lång vila efteråt.
Om hon tänkt brygga sig en kopp kaffe efter jobbet så somnade hon där hon satt innan kaffet var klart.
Från arbetshälsovården fick Monica många olika diagnoser, men ingen höll streck. Det var först när hon gick till privatläkare som hon kom svaret på spåren.
- Läkaren sa att det var mögel som orsakade mitt illamående. Men jag kunde inte riktigt tro honom. Det fanns inte på min karta att man kunde bli sjuk av mögel.
Forskade själv
Läkarens ord gjorde ändå intryck och Monica började själv ta reda på mera om hur mögel i byggnader påverkar människor. Det var inte så enkelt att hitta information i ämnet.
- Tack och lov är jag gift med världens mest underbara karl och han råkar dessutom vara byggnadsingenjör. Jag började förstå att det inte är mig det är fel på, utan att det är ett byggtekniskt problem.
Men alla såg inte riktigt likadant på saken utan klandrade Monica.
- Nej, det var ingen som riktigt lyssnade på mig. Och jag har fått alla världens diagnoser. Till sist slutade jag lyssna.
Monica säger att hon till slut måste fokusera på sig själv, var hon själv befann sig och vart hon var på väg. På privat väg fick hon remiss till Institutet för arbetshygien.
Inget dunderpiller
Monica hoppades få ett dunderpiller som skulle göra henne pigg och arbetsför igen.
- Men läkaren sa: "Monica, det är inget fel på dig. Det är huset du jobbar i som är sjukt. Jag ser att du är ensam i det här och när du ska vidare är du också ensam. Du måste själv bestämma vart du ska.".
Läkaren sa att de flesta skolor i landet är sjuka och han trodde inte att Monica skulle hitta någon skola där hon kunde jobba i framtiden.
- "Du måste börja fundera över vad du vill göra med ditt liv", sa han, säger Monica.
Monica som närmast älskar sitt jobb som lärare satt och grät under tågresan hem från Helsingfors. Men hon insåg att det var i skolan hon blev sjuk.
Hon började frysa, ögonen tårades när hon kom till jobbet och hon tappade rösten i klassrummet. Men ute på sportplanen när hon undervisade i gymnastik mådde hon bättre och rösten höll. Under loven mådde hon också bättre.
I samma veva måste Monica avsluta sina tränaruppdrag för hon kunde inte vistas i Tellushallen där idrottarna tränar.
Kämpa för eleverna
Till slut tog Monica tjänsteledigt från sitt jobb i två år. Monica började må bättre och hon började forska i inomhusluft och mögel i byggnader och kartlade skolorna i Jakobstad.
- Jag ville lära mig mera men också ta reda på om jag kunde jobba som lärare igen.
- Var ska jag vara? Måste jag omskola mig? Jag ville också föra elevernas talan, vem tänker på dem? De mår ju inte heller bra i skolan. Så jag beslöt mig för att kämpa.
Lång väg tillbaka
Monica satte sig själv i träning och byggde sakta upp sin hälsa. Det tog nästan 10 år innan hon var återställd. När det var som tyngst tränade hon med andningsmask.
- Jag kunde inte cykla för jag klarade inte av den "kalla" luften ens på sommaren. Likadant var det när jag skulle springa. Men jag skulle tillbaka, jag gav mig inte.
Monica säger att det är hennes envishet och stödet från hennes man och några få andra människor som fått henne att orka.
- Utan det stödet tror jag att jag skulle vara långtidssjukskriven i dag. Jag hade inte orkat tillbaka.
Alla blir sjuka
I början på 2000-talet fick Monica rätsida på det hela och i dag mår hon bra igen. Men under tiden som Monica utsattes för mögel utvecklade hon en känslighet, i dag kan hon inte vistas i mögelbyggnader.
- Läkaren förklarade det så att alla blir sjuka av mögel förr eller senare. Och jag har så mycket i ryggsäcken att jag reagerar direkt.
I dag är Rådmans skolbyggnad renoverad och där kan Monica jobba. Nu är det istället den andra skolfastigheten som hör till samma högstadieskola, Oxhamns, som dras med inneluftsproblem. Saneringen av byggnaden sköts nyss upp med åtminstone ett år.
Monica säger att det kostar att renovera, och att det måste göras ordentligt. Små punktinsatser hjälper inte. Men det kostar också mycket med lärare som ständigt är sjukskrivna och både lärarnas och elevernas hälsa lider. Monica har också bekantat sig med studier som visar att elever presterar sämre när inneluften är dålig.
I många år ville Monica inte tala om det som varit. Det var för tungt.
- Men kunskapen är en annan i dag och jag har stöd av kollegiet och rektorn tar problemen på allvar. Det känns skönt att bli tagen på allvar och det går åt rätt håll, säger Monica Grankulla-Häggblom.
Forskare varnar: Mögelskolor och daghem skapar ett folkhälsoproblem
Mögel och strålsvamp triggar uppkomst av andra sjukdomar.