Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Död Syrienresenärs mor: "Jag trodde det var övergående"

Från 2017
Helsingfors tingsrätts fasad
Bild: Samu Takala / Yle

Modern till en av de finländska Syrienresenärerna vittnade i terroristrättegången i Helsingfors tingsrätt på måndagen.
I en e-post till modern berättade sonen att han strider med oppositionen. Ett halvår senare var "Tomi" död.

De tre män som tillsammans med "Tomi" reste genom Europa till gränsen mellan Turkiet och Syrien står nu åtalade för förberedelse till brott i terroristiskt syfte.

En femte man som åkt i förväg vistas för närvarande i Syrien. Han är häktad i sin frånvaro.

Gruppen sprack

Under bilresan uppstod spänningar inom gruppen som sprack i Turkiet. En av de fyra flög hem, en annan tog sig på egen hand in i Syrien.

"Tomi" gick i juni 2013 över gränsen tillsammans med den 33-åring som utpekas som gruppledaren. Kort därefter gick de skilda vägar.

Anslöt sig till oppositionen

Den 25 juli 2013 skickade "Tomi" e-post till sin mor i Finland. Han skrev att han anslutit sig till oppositionsstyrkorna för att strida mot en blodig förtryckare.

I början av augusti uppmanade han föräldrarna i Finland att stänga av hans telefonanslutning, och sedan blev det tyst.

"Det här är min plikt"

Nästa e-post kom i början av november. "Tomi" bad om ursäkt för att han inte hört av sig på två månader, men skrev att han deltagit i en operation på ett område där det inte fanns internet.

"Tomi" ber modern ha förståelse - det är hans plikt att vara i Syrien och hjälpa sina trosbröder och -systrar.

En månad senare är "Tomis" ton mera militant. "Kan det vara så att jag inte är hjärntvättad, utan att jag har rätt? Jag kämpar bara mot västvärldens ondska och otro", skriver han.

"Om Allah vill skapar vi en islamisk stat"

I slutet av november avslöjar "Tomi" vilken oppositionsgruppering han strider med.

"Jag är soldat för dawlat ul-islaam fiil iraq wa-ash shaam. Och insha-Allah (om Allah vill) befriar vi Syrien från Bashars förtryckande shiaregim och skapar en islamsk stat", skriver "Tomi".

Den gruppering som då gick under namnet al-Dawla al-Islamiya fil Iraq wa al-Sham är i dag mera känd som IS.

"Önska mig inte god jul"

Annandag jul 2013 kommer den sista e-posten från "Tomi". Han undanber sig önskningar om god jul och gott nytt år, eftersom han inte firar de högtiderna.

Han vill bara höra hur familjen mår och nyheter från Finland. "Tomi" avslutar brevet med en förhoppning om att Allah ska leda också föräldrarna till hans tro.

I januari 2014 dör "Tomi" i strid i Syrien.

Förändrades sommaren 2012

"Tomis" mor berättade i rätten att han var utbildad närvårdare och hade arbetat som skolgångsbiträde.

Han var anarkistpunkare och spelade gitarr i ett band. "Tomi" delade lägenhet med en av kompisarna från bandet.

Modern säger att han aldrig varit speciellt andlig, men han började förändras sommaren 2012. Först började han prata om islam, sedan började han klä sig som en muslim. Sedan började han be regelbundet.

-Jag trodde att det bara var ett övergående skede, precis som anarkistpunken, sade modern. Hon var nöjd med att han både slutade röka och dricka alkohol och att han började träna regelbundet.

Fick nya vänner

"Tomis" gamla punkarkompisar försvann och han fick nya vänner. 2012 flyttade en annan finsk konvertit in som underhyresgäst i stället för den gamla bandkompisen.

Enligt modern besökte "Tomi" regelbundet en moské i östra Helsingfors där de tre terroriståtalade också gick. Våren 2013 började han tala om att resa till Egypten för att studera arabiska i en koranskola där.

Räkningar strömmade in

För modern var "Tomis" Syrienresa i juni 2013 en total överraskning. Det första tecknet på att allt inte stod rätt till var att det började strömma in räkningar.

"Tomi" hade köpt saker på avbetalning och begått skattebedrägeri för att finansiera sin resa.

Modern försökte få tag på sin son, men han svarade inte. Hon anmälde honom försvunnen.

Det första livstecknet var ett telefonsamtal från ett okänt nummer. "Tomi" berättade att han var i Rumänien och lät förstå att han fortfarande var på väg till Egypten.

Den 18 juli fick modern en e-post där "Tomi" berättade sanningen. Han befann sig i Syrien. "Eftersom liv och död är en del av vardagen här så kan jag inte säga när och hur jag kommer hem", skrev han.

Diskussion om artikeln