Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vår tid är nu kommer tillbaka - nu steker vi rårakor och ser hur det ska gå för Nina

Från 2017
Uppdaterad 28.12.2017 12:45.
Karaktären Nina i dramaserien Vår tid är nu.
Bildtext Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) spelar en av de centrala rollerna i säsong 1 av Vår tid är nu.

Dramaserien Vår tid är nu har gjort det som rätt få tv-serier lyckas med i dag - att samla tv-tittarna. Serien har slagit tittarrekord på SVT med över två miljoner tittare per avsnitt och toppar även Yle Fems tittarstatistik i höst.

Många människor i många olika åldrar har engagerat sig i de olika personligheterna i familjen Löwander och krogvärlden i efterkrigstidens Sverige.

- En av seriens styrkor har varit förmågan att portionera ut nya vändningar i lämpliga doser, en annan att man lyckats skapa fungerande cliffhangers mellan varje avsnitt, säger Svenska Yles filmredaktör Silja Sahlgren-Fodstad som följt serien med intresse.

Calle och Nina i dramaserien Vår tid är nu.
Bildtext Ninas och Calles kärlek i ett helt annat klassamhälle än dagens är ett centralt tema i Vår tid är nu.
Bild: SVT

Överklassflickan Ninas kärleksaffär med kökspojken Calle, sociala tabun i 1940-talets Sverige, homosexualitet, ransoneringskort och svartabörshandel, krigstrauman, könsroller och jämställdhet. Det är många teman Vår tid är nu har lyckats belysa.

Engagerande karaktärer

Den yngre generationen med Calle (Charlie Gustafsson) och Nina (Hedda Stiernstedt) i spetsen, fick till en början vissa tittare att höja på ögonbrynen. De talade för modernt och kändes för moderna där de stod och mumsade i sig rårakor i restaurangköket och hade sex vid första mötet.

Karaktären Calle i dramaserien Vår tid är nu.
Bildtext Calles väg från kökspojke hos Löwanders har jämförts med Tore Wretmans under samma tid.
Bild: SVT

Men kanske det är just det som är en av hemligheterna bakom seriens framgång; den har känts riktig och viktig också för en yngre publik.

- Man kan säga att serieskaparna på ett skickligt sätt kombinerat det visuella epokelementet med en emotionell såpastruktur som man sedan kryddat med kittlande kopplingar till verkliga, historiska skeenden.

Det gör att vi som tittare dels kan engagera oss i de enskilda rollkaraktärerna och dels haja till inför olika skeden i det svenska samhällsbygget.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Mot bakgrunden av #metoo - debatten får också servitrisen Maggan Nilssons (Josefin Neldén) rollgestalt en klangbotten vars styrka man säkert inte kunde ana då manuset till säsong 1 skrevs, konstaterar Silja Sahlgren-Fodstad som ser fram emot nästa säsong.

Säsong två kommer hösten 2018

Serien inleddes fredsdagen efter andra världskriget 1945 och när det sista avsnittet av säsong 1 sänds har vi nått fram till början av 1950-talet.

Och det är många trådar som blir hängande inför säsong två.

Karaktären Nina i dramaserien Vår tid är nu.
Bildtext Vad kommer hända med Nina Löwander i säsong 2?

Den kommer att utspela sig mellan åren 1955 och 1962 och manusförfattaren Ulf Kvensler berättar i en intervju för Expressen att man valt just året 1955 eftersom det är en milstolpe i restauranghistorien, det var nämligen då Brattsystemet med kuponger avskaffades.

Frågan lyder: Vad händer med Djurgårdskällaren och familjen Löwander på väg in i det glada sextiotalet?

Det får vi veta hösten 2018, men om du har svårt att ge dig till tåls till det kan det löna sig att kolla in regissör Harald Hamrell på sociala medier. Han bjuder nämligen på en hel del bakom kulisserna-material.

Den första säsongens sista avsnitt visas på Yle Fem måndag 11.12 klockan 22. Hela säsong 1 kan ses på Arenan fram till 18.12.2017.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln