Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankulla planerar en försäljning av äldreboendet Villa Breda

Från 2017
Uppdaterad 04.01.2018 13:34.
Villa Breda i Grankulla 15.3.2015
Bildtext Arkivbild från 2015. Villa Breda byggdes 1992. Nu har staden sanerat fastigheten och byggt till.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Renoveringen och tillbyggnaden av servicecentret och äldreboendet Villa Breda blev dyrare än tänkt, och Grankulla stad har tagit lån för att bekosta bygget. Staden planerar nu en försäljning av fastigheten.

Den kommande vårdreformen är en av orsakerna till att staden förbereder en försäljning av Villa Breda.

Om vårdreformen träder i kraft tar landskapen över vården, men kommunerna ska fortsätta som ägare av hälsovårdsfastigheterna.

- Varför ska kommunen då förvalta och underhålla en fastighet där vi inte själv har verksamhet. Få skulle vilja vara fastighetsägare för någon annans verksamhet, det är inte så lockande för kommunen, säger stadsdirektör Christoffer Masar.

Grankulla stad har investerat stort i servicecentret och äldreboendet Villa Breda. Fastigheten från 1992 har sanerats och fått en tillbyggnad.

Christoffer Masar utanför Grankulla hälsocentral
Bildtext Stadsdirektör Christoffer Masar säger att renoveringen av Villa Breda är en stor investering för Grankulla.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I september blev det klart att byggandet skulle kosta mera än de 15,9 miljoner som planerats.

Det här eftersom huset var i sämre skick än vad man kunnat uppskatta vid planeringen. Det blev nödvändigt att göra stambyte i den del av huset som sanerades.

- Fast inte vårdreformen skulle bli av så är då också frågan om det hör till stadens uppgifter att ha en så stor fastighet att underhålla, säger Masar.

Den totala kostnaden för saneringen och tillbyggnaden av Villa Breda blev över 18 miljoner euro.

Grankulla har tagit lån för att bekosta bygget

Skatteintäkterna har inte räckt till för att bekosta byggandet. För att klara kostnaderna har Grankulla tagit lån, och avbetalningen av lånen innebär betydande kostnader för staden.

- Vi har kunnat finansiera bygget till största delen med skattemedel och tidigare besparingar men några miljoner har vi tagit lån. Vår lånenivå är inte hög, vi ligger klart under medeltalet för kommuner.

- Men om vårdreformen blir av kommer vår ekonomi att krympa eftersom en stor del av våra skatteintäkter går över till landskapet. Då blir lånebördan proportionellt sett dubbelt större, säger stadsdirektör Christoffer Masar.

Tanken är att Villa Breda-byggnaden skulle säljas, och tomten antigen arrenderas eller säljas till en utomstående fastighetsinvesterare.

Staden skulle hyra lokalerna i Villa Breda, som också i fortsättningen skulle vara ett servicecenter och äldreboende.

På måndag beslutade stadsfullmäktige att staden kan fortsätta utreda en möjlig försäljning av Villa Breda.

Diskussion om artikeln