Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enigt EU om tvåstatslösning

Från 2017
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och EU:s utrikeschef Federica Mogherini
Bildtext Benjamin Netanyahu och Federica Mogherini
Bild: OLIVIER HOSLET/EPA-EFE

Fler borde erkänna Jerusalem som vår huvudstad, tycker Israels Benjamin Netanyahu vid det första israeliska premiärministerbesöket i EU på över 20 år.

Men EU är fortsatt försiktigt - och mer enat än väntat.

När Israels premiärminister kom till Bryssel på måndagen hade han gott om råg i ryggen. Lyssna på USA:s president Donald Trump och flytta era ambassader till Jerusalem, löd budskapet från Benjamin Netanyahu.

- Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verkligheten. Och att Jerusalem är Israels huvudstad är tydligt. Ingen kan förneka det. Det här gör freden möjlig. Jag tycker att vi borde ge freden en chans, sade Netanyahu på väg in till mötet med EU:s utrikesministrar.

- Jag tror att alla - eller åtminstone de flesta - av Europas länder kommer att flytta sina ambassader till Jerusalem, erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och engagera sig ordentligt med oss för säkerhet, välstånd och fred, sade Netanyahu.

"Full enighet"

Särskilt mycket gehör blev det dock inte.

- Jag tror att premiärminister Netanyahu förstod direkt från ministrarna att det råder full enighet i EU. Det var ett tydligt och enigt budskap, konstaterade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på sin presskonferens efteråt.

Även om stämningen på mötet beskrivs som god och konstruktiv råder det ingen tvekan om att EU-länderna inte tänker rusa Netanyahu till mötes, bara för att Trump har gjort det.

Till och med Tjeckien, vars utrikesministerium förra veckan sade sig börja planera en ambassadflytt, gör tummen ner.

- Det är omöjligt att lätta på spänningarna med en ensidig lösning. Vi talar om en israelisk stat, men samtidigt måste vi tala om en palestinsk stat, sade den tjeckiske utrikesministern Lubomir Zaoralek på väg in till frukosten med Netanyahu.

Finland stöder tvåstatsmodellen

Också Finland stöder tvåstatsmodellen och att man beslutar om Jerusalem genom förhandlingar, säger utrikesminister Timo Soini (Blå).

- För tillfället ser det ut som om ambassaderna kommer att stanna i Tel Aviv, men själva diskussionen var bra. Problematiken är mycket större än president Trumps beslut i sig.

Soini anser att man inte bör överdramatisera Trumps beslut.

- Mitt i all den här uppståndelsen bör man komma ihåg att Israel är den mest stabila demokratin i hela den regionen, säger han.

Netanyahus besök var det första av en israelisk premiärminister i EU-högkvarteret på 22 år och följs om en månad av ett liknande möte med palestiniernas president Mahmoud Abbas.

FNB-TT

Diskussion om artikeln