Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre nya ryska längdåkare misstänks för dopning – samtliga tog medaljer i Lahtis

Från 2017
Nikita Krjukov i farten under OS i Sotji.
Bildtext Nikita Krjukov i farten under OS i Sotji.
Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press

Den internationella olympiska kommittén misstänker ytterligare tre ryska längdåkare – Nikita Krjukov, Alexander Bessmertnykh och Natalja Matvejeva – för dopning under OS i Sotji 2014. Av dem tog Krjukov VM-guld i lagsprint så sent som i februari.

Enligt bland andra den ryska nyhetsbyrån Tass misstänker IOK att trion ska ha varit inblandad i det statsledda dopningsprogrammet under OS i Sotji. Tidigare har IOK stängt av totalt åtta ryska längdåkare på grund av fusket under vinterspelen 2014.

– IOK:s Oswaldkommission har inlett en utredning gällande den här trion, berättar det ryska skidförbundets viceordförande Sergej Krjanin för Tass.

Nikita Krjukov har redan tidigare blivit av med sitt OS-silver från vinterspelen i Sotji, då lagkamraten Maxim Vylegzhanin stängdes av på livstid från OS av IOK. Krjukov tog så sent som i februari VM-guld i lagsprint i Lahtis, då tillsammans med Sergej Ustjugov.

– Jag tror att resultatet av min utredning kommer att vara den samma som för resten, säger Krjukov för Tass och syftar på den avstängda oktetten.

Alexander Bessmertnykh va del av det ryska stafettlaget som tog VM-silver i Lahtis samtidigt som Natalja Matvejeva tog silver i lagsprinten tillsammans med Julia Belorukova.

Fortfarande aktiva i världscupen

Samtliga åkare har deltagit i världscupen på skidor också under den pågående säsongen. Krjukov deltog i sprinten i Lillehammer, där han ändå inte kvalade in till finalpasset. Bessmertnykh knep säsongens bästa placering på 15 km klassiskt i Ruka, där han slutade på en 18:e plats.

Matvejeva slutade i sin tur tolva på sprinten i Davos så sent som på lördagen.

Det internationella skidförbundet Fis har inte ännu tagit ställning till hur IOK:s avstängningar påverkar senare VM-resultat.

Källa: Tass

Diskussion om artikeln