Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Oravais flyktingförläggning förlorar 100 platser då Migri skär ner

Från 2017
Oravais flyktingförläggning
Bildtext Oravais flyktingförläggning.
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Antalet asylsökande i Finland har minskat och därmed drar Migrationsverket ner på boendeplatser för asylsökande. Röda korsets mottagningscentral i Kristinestad har redan minskat antalet platser med hundra och nu ska Oravais flyktingförläggning göra det samma.

- Det är en anpassning som Migri gör. Kommer det mindre asylsökande så minskar man på kostymen och vice versa, säger förläggningschefen Mats Hägglund.

- I det här skedet innebär det att man minskar antalet bostäder och anpassar verksamheten enligt det. Några uppsägningar har vi inte på gång.

Mats Hägglund.
Bildtext Mats Hägglund.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Påbudet från Migrationsverket kom egentligen redan i våras. Men i maj tog Migrationsverket tillbaka nedskärningen vad gällde Oravais flyktingförläggning.

Det var på grund av långsamma behandlingstider som Migrationsverkets prognos av platsbehovet på förläggningarna ändrade.

Normaliserade förhållanden

Enligt en färsk prognos kommer antalet asylsökande att minska i landet under 2018. Enligt prognosen kommer också en stor del av de som idag bor på förläggningarna att flytta ut under 2018.

- Den stora boomen med över 30 000 flyktingar som kom 2015 har minskat till för finska förhållanden mera normala förhållanden. Nu ligger man på 2 000 -3 000 flyktingar, konstaterar Hägglund.

Därför ska Oravais flyktingförläggning minska antalet platser med hundra. Antalet platser ska vara 225 senast den första mars nästa år.

Oravais flyktingförläggning har verksamhet i Oravais och i Jakobstad.

Diskussion om artikeln