Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler än 10 procent av riksdagsassistenterna utsatta för trakasserier

Från 2017
En man står bakom en kvinna och viskar något i örat. Kvinnan ser oroad ut.
Bildtext Opassande tal och gester, beröring och tafsande. Maktens korridorer är inte fria från sexuella trakasserier.

Assistenter och medarbetare berättar om påträngande beteende i hissar, tafsande och insinuationer på julfester med mera.

Yle Uutiset har skickat ut en enkät om sexuella trakasserier till riksdagens assistenter och riksdagsgruppernas medarbetare. Av 223 personer svarade 95 personer.

Av dem uppgav sig 13 stycken ha utsatts för trakasserier under den pågående mandatperioden, och 82 sade sig inte ha utsatts. Med andra ord handlar det om drygt 10 procent som har upplevt trakasserier.

Dessutom säger 12 personer att de upplevt trakasserier inom annan politisk verksamhet.

Obehagliga julfester

I riksdagen upprepas ett mönster, i de flesta fall att förövaren utnyttjar sin maktställning. Så gott som alltid har det handlat om en riksdagsledamot, och i alla fall utom ett har offret varit kvinnor.

Mest har det handlat om opassande tal och gester, men i några fall har det också förekommit beröringar och till och med tafsande.

Enligt de som svarat på enkäten är fester och julfester typiska tillfällen då trakasserier förekommer.

Ofta samma skyldiga

En medarbetare berättar att somliga assistenter numera förbereder sig för att kunna komma ifrån småprat, i fall det skulle bli obehagligt. Assistenter har också sinsemellan kommit överens om tecken för att kalla på hjälp.

Medarbetaren berättar också att det ofta handlar om samma personer som gör sig skyldiga till trakasserier.

Riksdagen gör vartannat år en arbetsmiljöenkät, som visat att trakasserier minskat de senaste åren från 18 fall per år till 5. Men Yles enkät gör gällande att problemet är större än så.

Texten baserar sig på en artikel på finska av Hannu Tikkala.

Diskussion om artikeln