Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oddsen för snö i Alabama visar chans för demokratisk seger

Från 2017
"Vote", det vill säga Rösta står det på den stora anslagstavlan invid en väg i Alabama
Bildtext Rösta är uppmaningen i Alabama. Högt valdeltagande kan avgöra.
Bild: Bengt Östling/Yle

Valet i Alabama blir en rysare som hela USA följer. Många väljare anser sig tvingas välja mellan två dåliga kandidater. En demokrat och Roy Moore.

Doug Jones inleder sitt valmöte med en talande jämförelse.
- När vi startade kampanjen i maj var det sommar och varmt. Många frågade försiktigt; vilka chanser har Doug egentligen i senatsvalet?

Svaret löd: Chanserna är väl lika stora som att vi ska ha fem tum snö i Birmingham i december. Publiken jublar, för slutet av senaste vecka bjöd på en ymnig och ovanlig snöstorm över Alabama i södra USA. Allt är möjligt.

Hur valet i Alabama går är det faktiskt ingen som vet. Ännu i veckoslutet var republikanen Roy Moore klar ledare enligt opinionsmätningarna. Men det betonades att det hänger på felmarginalen.

"No Moore" står det på skylten som volontärer delade ut i Alabama i slutet av kampanjen
Bildtext Enkla budskap i valkampanjens slutskede
Bild: Bengt Östling/Yle

Alabama vill inte styras utifrån

Historien ger ingen hjälp. Val i december är sällsynta. Det här extravalet sker på grund av att Jeff Sessions blev justitieminister och måste lämna sin senatsplats.

Valdeltagandet i Alabama brukar vara väldigt lågt. Här låter man sig inte hunsas av huvudstaden. En rekommendation att rösta på en viss kandidat kan ge det motsatta resultatet.

Beskyllningar om sextrakasserier med tonårstjejer kan avgöra

På förhand har det sett ut som om Roy Moore hade större stöd. Men det var inte många som ville gå ut med sitt stöd.

Beskyllningarna om sexmissbruk av tonårstjejer är inte populära.
Många Alabamabor anser att kvinnornas berättelser är trovärdiga. En del vet det.

Men det är också många som väljer att inte tro på pressens nyheter. För dem är det viktigare att ha en republikan på posten – och uttryckligen en kristen republikan som motsätter sig t.ex. abort och talar för försvar och fosterland.

Roy Moore i staden Washington den 12 oktober 2017.
Bildtext Republikanen Roy Moore brukar ha bibeln i hand. Men gläde sig också över stöd från Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

President Trump ringer - och Obama

I veckoslutet vågade sig flera toppnamn ut för att försvara kandidaterna. Överraskningsnamnet var tidigare utrikesministern Condoleezza Rice. Trots att hon är republilkan gav hon sitt stöd till Demokraternas Doug Jones.

Både president Donald Trump och tidigare presidenten Barack Obama har bandat in korta tal som sänds som automatiska telefonmeddelanden till väljarna i Alabama. Båda betonar hur historiskt viktigt valet är.

Demokraterna har sällan vunnit här och Obama anses rikta sitt besked till de svarta väljarna som mobiliserades bakom honom i presidentvalen.

För president Trump är det av stor vikt att trygga en senator från Alabama. Mister republikanerna den här platsen har de bara 51 platser, en ytterst knapp majoritet.

Demokratiska Senatorskandidaten i Alabama Doug Jones.
Bildtext Doug Jones samlade mycket folk på sina valmöten, här i Birmingham
Bild: AFP / Lehtikuva

Vändning i sista mätningen

På måndagen publicerade Fox news en sista mätning som visade klart övertag för demokraternas Doug Jones. Jones hade 50% av stödet, Moore bara 40%.

Men många mätningar har gjorts, med delvis olika resultat. Efter senaste presidentval med Trumpseger, är det ingen som riktigt vågar lita på resultatet av förhandsmätningar.

Demokraterna har gjort en fenomenal slutspurt och satsat speciellt på de svarta väljarna. De utgör en stor minoritet i Alabama. Men de brukar inte rösta eftersom ”demokraterna ändå aldrig vinner”.

Rösta eller dö är uppmaningen på valplakatet i Alabama
Bildtext Rösta eller dö är uppmaningen på det här valplakatet
Bild: Bengt Östling/Yle

Martin Luther King indragen

I veckoslutet hade man evenemang överallt, bland annat i Birmingham, där Martin Luther King satt fängslad. I parken utanför museet som presenterar den svarta frigörelsens historia i Alabama samlades en liten skara.

Talarna var entusiastiska och betonade hur viktigt det är att göra sig hörd och ta vara på den historiska chansen. Demokraternas kongressledamot Terri Sewell hörde till talarna.

- Vi förtjänar en senator vars moral och omdöme inte ifrågasätts, som kämpar för alla medborgare.

Snälla gå och rösta, och ta en vän med er, sa kongressledamoten Terri Sewell till den lilla publiken i Birmingham-parken.

Hon hade upprepat budet många gånger under dagen och de senaste veckosluten. Hon sa att hon har besökt många kyrkor. Trosfrågorna är avgörande i den här delstaten.

Kngressledamoten Terri Sewell syns i sin klarröda dräkt på svart utomhusmöte för demokraternas Doug Jones
Bildtext Valfest i parken utanför museet för svartas rättigheter. För demokraternas Doug Jones.
Bild: Bengt Östling/Yle

"Roy Moore gömmer sig"

Demokraternas slutspurt är något helt annat än republikanernas senaste vecka. De har hållit till i de små städerna på landsbygden i Alabama där de har stort stöd.

Kandidaten Roy Moore uppträdde på ett sista valmöte i Midland city på måndag kväll. Men före det hade han inte synts till på en vecka.
Demokraterna skämtar om att han gömmer sig, rentav utanför delstaten.

Längtar efter slaveriet?

Kommentatorerna gissar att man försöker hålla Roy Moore borta från offentligheten. Det brukar bli så fel.

Nyligen längtade han i en intervju tillbaka till gamla tider, de tider som också innefattade slaveriet.

Beskyllningarna om sex med minderåriga tillbakavisar han totalt, han har aldrig sett de kvinnorna, säger han.

Gud - och Trump stöder

På det sista valmötet satsade Roy Moore på säkra kort; fosterlandet, försvaret och Gud, och president Trumps stöd.

Roy Moore får stöd från högsta håll. Republikanska partiet gav tillbaka sitt stöd för Moore, och pengar till kanpanjen. Men det skedde med långa tänder som det verkar.

Waybne Moore står utanför vapenbutiken med ett etiskt dilemma kring valet av senator i Alabama
Bildtext Wayne Moore i etiskt dilemma utanför vapenbutiken.
Bild: Bengt Östling/Yle

Etisk-politiskt dilemma utanför vapenbutiken

Många republikaner har ett dilemma med Roy Moore. En som klart uttalar det är Wayne Moore som vi träffar utanför köpcentret, där han kommer ut från den välförsedda vapenbutiken.

- Jag brukar rösta på republikanerna, men i det här valet har jag tyvärr ingen kandidat. Jag kan inte tänka mig att rösta på demokraterna, säger Wayne Moore.

Han kan inte heller stöda den republikanska kandidaten, men kanske ändå röstar på honom.

Många bevis, dem får etiska kommitten avgöra

- Visserligen är han delvis dömd utan rättegång, men det finns så många bevis för att han är skyldig till sextrakasserierna.

Kanske är det ändå säkrast att den etiska kommittén i senaten tar ställning. Om och när han blir vald, säger Wayne Moore. Det viktiga för honom är att trygga en republikansk majoritet i senaten.

- Roy Moore blir ingen bra senator. Han har aldrig varit lyckosam i något han företar sig. Men han är sann troende, tillägger Wayne Moore, och låter som om han ändå har bestämt sig för den mindre dåliga av de två kandidaterna.

På museet för de svartas historia i Birmingham visas bl.a. en ful Ku klux klan-mundering med den vita kåpan med dolt huvud
Bildtext Alabama är bland annat känt för Ku Klux klan
Bild: Bengt Östling/Yle

"Skadar Alabamas anseende"

På tisdagen är det val. Inte bara Alabama utan hela USA följer det med spänning. Många Alabamabor är också förtjusta i det internationella intresset.

Ett argument mot Roy Moore har också varit att han skadar Alabamas anseende i världen.