Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sexuella övergrepp inom kyrkan fick eget upprop

Från 2017
Uppdaterad 12.12.2017 10:50.
Kyrka innifrån.
Bild: Yle/Alla Bezuhlova

Under namnet "sanningen befriar" vill en grupp kyrkligt aktiva föra fram att det också där sker sexuella trakasserier och övergrepp. Hundratals har redan undertecknat uppropet.

Kampanjen driver på sin webbsida en namninsamling, och sidan fungerar även som ett forum för personer som vill berätta om övergrepp inom kyrkan.

Namninsamlingen är en del i #metoo-kampanjen.

Med kampanjen strävar man också efter att ge mod att ingripa i fall av sexuella trakasserier.

"Att förhindra övergrepp, grundar sig på kristendomens förståelse av varje människas okränkbara värde, de tio budorden och det dubbla kärleksbudet", skriver man i uppropet.

Biskopskandidater har skrivit under

Flera av de som kandiderar för posten som ärkebiskop har skrivit under uppropet, däribland Björn Vikström från Borgå stift.

– Jag har skrivit under uppropet för att visa mitt stöd till de som har drabbats och för att uppmuntra dem att våga komma ut och berätta. Hur hemskt det än må kännas att det skett inom kyrkan så är det viktigt att det kommer fram, säger Vikström

Biskop Björn Vikström
Bildtext Björn Vikström
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Han bedömer att det liksom i andra sammanhang finns ett mörkertal när det gäller sexuella trakasserier inom kyrkan.

– Vi har försökt ställa till förfogande personer man kan vända sig till, och att uppmuntra personer att ta kontakt med församlingsledningen om man drabbats.

I uppropet hänvisar man till att det i Sverige finns ett stödsystem för personer som upplevt övergrepp i kyrkliga miljöer, och man uppmanar till att motsvarande utan dröjsmål borde inrättas även i Finland.

Diskussion om artikeln