Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Eleverna i Söderkulla skolcentrum ska få flytta till baracker med snabb tidtabell

Från 2017
Uppdaterad 12.12.2017 11:21.
Söderkulla skola
Bildtext Söderkulla skola.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Söderkulla skolcentrum i Sibbo lider av dålig inomhusluft trots att huset nyligen renoverades. Nu har fullmäktige fattat beslut om att skolcentrumet ska få baracker eller andra tillfälliga lokaler.

I skolcentrumet finns både Söderkulla skola och Sipoonlahden koulu samt förskolor.

Elever och lärare har haft symtom som kan bero på dålig inomhusluft och problemen har fortsatt trots att skolcentrumet nyligen renoverades.

Heikki Vestman (Saml) och Tapio Virtanens (SDP) förslag om att skaffa baracker till Söderkulla skolcentrum fick ett stort understöd på Sibbofullmäktiges möte på måndagen.

Rösterna föll 38–2 för ett tilläggsanslag på 800 000 euro att skaffa baracker för skolcentrumet under nästa år. Tre personer röstade blankt.

Baracker kanske i början av 2018

I praktiken betyder beslutet att Sibbos tekniska sektor och bildningssektor genast börjar utreda olika alternativ.

– Först utreder de vilka befintliga lokaler man kan utnyttja. De kan finnas i Sibbo eller möjligtvis i de närliggande kommunerna, säger fullmäktiges ordförande Heikki Vestman.

Anskaffningen av baracker inleds då troligtvis i början av året.

Först måste kommunen ändå kartlägga vad behovet är, eftersom fullmäktiges beslut inte direkt tog ställning till det.

Kan finnas befintliga lokaler också i andra kommuner

Lokaler som kan användas finns eventuellt i närområdet kring Lärdomsvägen där Söderkulla skolcentrum finns. Gårdsbyggnaden är ett alternativ.

– Till exempel i fallet med Talman koulu beslöt man att gymnastiksalen används fastän alla klasser fick baracker, säger Vestman.

Utskotten fattar beslut så snabbt som möjligt. Heikki Vestman poängterar också att fullmäktiges beslut innebär att tjänstemännen genast skrider till åtgärder.

– Jag är väldigt glad över beslutet. Inomhusluftsproblemen är svåra och har påverkat skolornas verksamhet så mycket att vi som beslutsfattare nu måste ta ansvar för situationen.

Korrigering 11:20: summan för tilläggsanslaget ändrat till 800 000 euro efter att Sibbo kommun själv korrigerat summan i sitt pressmeddelande

Diskussion om artikeln