Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Klaus Suhonen samlar på prylar från filmvärlden: Stjärnornas krig är en värld av fantastisk formgivning

Från 2017
Klaus Suhonen med ett lasersvärd i handen.
Bildtext Klaus Suhonen med ett lasersvärd i handen.
Bild: Leo Gammals

Mångsysslaren Klaus Suhonen har ett passionerat förhållande till Stjärnornas krig. Hemma i Gamla stan i Borgå finns en gedigen samling kringprodukter: dräkter, figurer, rymdskepp och andra farkoster.

Klaus Suhonen samlar på alla sorters kringprodukter och retro från från tv- och filmvärlden. Med retro avses prylar från 1960- till 1980-talen.

- Det började när familjen besökte England och jag som nioåring fick köpa några Star Wars-gubbar. Det var sådana som ännu inte såldes i Finland. Det var fantastiskt, säger Suhonen.

En samling av produkter från Stjärnornas krig täcker en kortvägg i arbetsrummet i egnahemshusets övre våning.

Vissa karaktärer och rymdskepp förekommer oftare än andra, såsom Darth Vader, Stormtrooper-soldater, astromekdroiden R2-D2, Chewbacca, Luke Skywalker och prinsessan Leia, men inte Han Solo.

Samlarfigurer från Stjärnornas krig
Bild: Leo Gammals
Yoda och modeller från Stjärnornas krig
Bild: Leo Gammals

- Som liten gillar man ofta skurkarna lika mycket som hjältarna. Men jag tyckte inte alls om Han Solo. Han var otrevlig och fräck, medan Luke Skywalker var den där härliga. Nu har det svängt. Skywalker är den där nördiga och Han Solo är den där coola, ler Klaus Suhonen.

Klaus samlar i första hand på kringprodukter från de tre första filmerna som utkom mellan 1977 och 1983.

Modellfigurer från Stjärnornas krig
Bild: Leo Gammals
Luke Skywalker med en tauntaun från Stjärnornas krig.
Bild: Leo Gammals

- Sen har man ju lekt med dem och hoppats på att man aldrig växer upp.

I samma andetag konstaterar Suhonen att man som vuxen faktiskt har man mera pengar att lägga ner på kringprodukter av det här slaget än som liten.

- På 1990-talet grävde jag fram lite av mina Star Wars-leksaker och satt dem på hyllan. Sen köpte jag en till och en till och sen har det börjat se ut så här.

Klaus Suhonens samling av Star Wars produkter i Borgå.
Bildtext Klaus samling av Star Wars-produkter.
Bild: Leo Gammals

Övergången från att se produkterna som samlarobjekt i stället för leksaker kom någonstans i 25-årsåldern, men de är till för att lekas med.

- När folk tror att man inte får röra nånting så säger jag att man får absolut röra och absolut leka med dem. Man får inte öppna paket, men allt annat håller för att leka med och det är meningen också, säger Klaus Suhonen.

Formgivningen är bäst

Som liten fastnade Klaus inte bara för figurerna och sagan utan också för de otroligt fina förpackningarna. Dem har han sparat och de betyder mycket än i dag.

- När man tar ut gubben från leksaksbubblan som den var inne i och pappkortet den satt fast i så var den inte riktigt lika fin mera, så jag satt den ofta tillbaka i lådan till natten.

En TIE fighter ur Stjärnornas krig.
Bildtext En TIE Fighter på väggen.
Bild: Leo Gammals

Till vardags jobbar Klaus med formgivning och reklam. Han designar bland annat förpackningar och tycker att de är minst lika magiska som leksaken inuti.

I synnerhet när formspråket är så kallat retro, med till exempel gamla färgskalor eller grafiska profiler. För Klaus handlar Stjärnornas krig mycket om fantastik formgivning.

Rymskepp från Stjärnornas krig i närbild.
Bildtext Närbild av en Millennium Falcon.
Bild: Leo Gammals

På golvet står två fyrbenta markfordon, så kallade AT-AT-gångare och en stor replika av en Millennium Falcon (Årtusendefalken).

- Millenium Falcon ser inte alls ut som de rymdskepp vi var vana att se i till exempel Månbas Alpha eller Star Trek. Den är helt osymmetrisk och den var gammal och rostig. Tills dess hade rymdfilmerna sett ut så att allt var vitt och rent. Och Han Solo såg ut som en cowboy med sitt vapen som hänger lågt. Det var retro redan då och man insåg att så kommer framtiden att se ut.

Rymskepp från Stjärnornas krig..
Bild: Leo Gammals

Passion eller pengar

Inom leksaksindustrin är formgivare fullkomligt medvetna om att det finns en stor skara fullvuxna passionerade samlare.

Det tillverkas därför samlarobjekt som inte är estetiskt perfekta och som dagens barn inte vill leka med. Det är bland annat förstorade kopior av små original.

Klaus plockar ner två versioner av en Darth Vader-figur från hyllan. Den enda är försedd med skådespelaren David Prowses autograf.

- Det här är en förstorad modell av det här lilla originalet. Den försöker inte se fin ut. De kan göra Darth Vader som ser realistisk ut, men den här ser ut som den gamla lilla. Den här köper inte barn utan samlare för de känner igen den från sin egen barndom. Den här är gjord helt för oss, säger Suhonen.

Figurer och byggsatser i originalförpackningar kan vara värda stora summor pengar. Men för Klaus handlar samlandet inte om ekonomisk investering utan om passion.

Bygger egna modeller och figurer

I en röd stol vid konferensbordet sitter en av Rymdimperiets vitmunderade soldater, en så kallad Stormtrooper.

En Stormtrooperdocka i helformat.
Bild: Leo Gammals

- Den har jag byggt av delar. Hjälmen nångång, och så råkade jag se kostymen till salu i en spelaffär. Dockan köpte jag från Anttilas konkursutförsäljning och vapnet beställde jag från England.

Soldaten är dessutom modifierad till en Sandstormtrooper, det vill säga den är nedskitad så kläderna ska se ut att hålla borta värmen i öken.

På hyllan står en halv meter stor modell av astromekdroiden R2-D2.

Modell av R2-D2 från Stjärnornas krig.
Bildtext R2-D2 är byggd av en roskis.
Bild: Leo Gammals

- R2-D2 där på hyllan har jag byggt av en skräpkorg och en fontänkupa med en lampa som lyser. Den var ett julprojekt.

På bordet står en Snowspeeder eller T-47 airspeeder som Klaus byggde på några timmar av kapaskivor, sugrör, läskkorkar och jesustejp.

- Jag bygger mycket själv när jag har tid. Det blir påsk- eller julprojekt.

Närbild av figuren Yoda från Stjärnornas krig
Bildtext Yoda av styrox används ibland som popcornsskål.
Bild: Leo Gammals

Modellbyggare och samlare får inspiration och ritningar via olika forum och communities på nätet, till exempel the RPF Replica Prop Forum. Där samlas allt från ivriga amatörer till professionella som gör kostymer och rekvisita till filmer.

- Där får man all hjälp man behöver. Bland annat Adam Savage från Mythbusters är mycket aktiv där. Folk gör och säljer åt varandra. Jag har någon gång skickat ritningar dit på något som jag har gjort, säger Klaus Suhonen.

Några fina bilder från studion hittar du också i Klaus blogg Klaffen från 2015.

Den senaste Stjärnornas krig-filmen har premiär onsdagen den 13 december.

Diskussion om artikeln