Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Trötthet och gräl" - unga vuxna skjuter upp familjebildandet av rädsla för småbarnslivet

Från 2017
Uppdaterad 12.12.2017 21:12.
familj på promenad
Bild: Nadine Mabinda

Resor, hobbyer och tid med kompisarna. Bland annat det är en del unga vuxna rädda för att förlora om de bildar familj. Det här är en orsak att till att allt fler skjuter upp bildandet av familj, visar den senaste Familjebarometern.

Nativiteten i Finland sjunker för sjunde året i rad. Samtidigt blir förstföderskorna allt äldre.

Då kvinnorna för 50 år sedan i genomsnitt födde sitt första barn när de var 23 år gamla, gäller det samma nuförtiden för 29-åriga kvinnor. Samtidigt blir männen pappor vid den genomsnittliga åldern 31,5.

Villa, Volvo och vovve - men också gräl och trötthet

Befolkningsförbundet har man försökt ta reda på vad det här beror på.

I den senaste Familjebarometern lyfts bland annat frågor om stereotypier kring familjelivet, ojämställdhet mellan föräldrarna och till och med biologisk okunskap fram.

Unga barnlösa vuxna intervjuades för barometern.

De förknippade ofta familjelivet med begrepp som bil, egnahemshus och ett fast jobb. Många ansåg också att man absolut inte ska få barn för tidigt.

En pappa håller en fyramånaders baby som gråter.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Då unga kvinnor i tidigare barometrar har uppgett avsaknaden av en lämplig partner som huvudorsaken till att skjuta upp barnafödandet, har nu andra argument kunnat skönjas.

Bland annat talar de unga kvinnorna nu om en rädsla för att förlora sin frihet. Resor, hobbyer och tid med kompisarna kommer att gå förlorade när man har barn, resonerar en del.

Få ändå frivilligt barnlösa

Samtidigt är det ändå inte vanligt att helt vilja avstå från ett liv med barn.

I familjebarometern för några år sedan trodde forskarna att en livsstil med frivillig barnlöshet höll på att slå rot i Finland. Den senaste barometern bekräftar ändå inte den bilden.

Nalle
Bild: Nathalie Lindvall

Många vill alltså fortfarande bilda familj, men det ska ske "senare".

Forskaren Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet har varit med om att ta fram Familjebarometern.

Hon talar om att folk kan "gå i sömnen in i barnlöshet", att de helt enkelt vaknar för sent för att hinna få barn.

Kvinnans fertilitet börjar i genomsnitt försämras redan vid 25 års ålder, även om de individuella skillnaderna är stora.

- Hälften av de finländska männen känner ändå inte till hur åldern påverkar kvinnans fertilitet, säger Rotkirch.

Bäddat för småbarnskaos

I och med att beslutet om att bilda familj skjuts upp, blir den tid under vilken barnen ska födas allt kortare. Det här har i sin tur lett till att åldersskillnaden mellan barnen i de finländska familjerna krymper.

En hög med disk på diskbordet.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Då är det kanske inte så konstigt att många barnlösa ser småbarnslivet som ett enda jäktigt vardagspussel där alla är trötta och gnälliga.

- När det här dessutom kombineras med att folk kring 30 och 40 ofta jobbar hårt och mycket, är det bäddat för problem, konstaterar forskaren Rotkirch.

Pappa jobbar, mamma sköter

Även bilden av att föräldrarna inte delar rättvist på de uppgifter som föräldraskapet innebär, avskräcker en del från familjebildandet.

- Kvinnorna funderade i barometern på hur länge de kan vara familjelediga, medan männen konstaterade att de inte kan jobba så mycket över när de blir pappor, berättar Rotkirch.

Männen och kvinnorna har med andra ord helt olika förväntningar på föräldraskapet.

Osams i förhållandet.
Bild: Pixabay

Rotkirch på Befolkningsförbundet efterlyser nu ett nytt sätt att förhålla sig till föräldraskap. Enligt henne kunde man börja tänka på ett barn i taget, i stället för att skjuta upp familjedrömmarna till en helhet som omfattar ett ordnat liv med flera barn under en kort period.

Hon anser också att samhället inte borde "straffa" dem som får barn, oberoende av i vilket skede av livet barnen föds. Exempelvis borde en studerande inte lida ekonomiskt av att få barn, tycker hon.