Hoppa till huvudinnehåll

Sport

1000 euro för ett brons, 5000 euro för en fjärde plats – är alla lejon inte lika värda?

Från 2017
Uppdaterad 12.12.2017 13:42.
Finlands damlandslag får mindre bonus för VM-medaljer än herrarna.
Bildtext Finlands damlandslag får mindre bonus för VM-medaljer än herrarna, bilden från 2015.

När Finland vann VM-brons vid dam-VM i ishockey fick varje spelare en bonus på 1000 euro av ishockeyförbundet. När herrarna samma vår landade på fjärde plats uppgick resultatbonusen till 5000 euro. Enligt IOK-medlemmen Sari Essayah borde skillnaden åtgärdas nationellt.

När Finland vann VM-brons vid dam-VM i ishockey 2017 fick varje spelare en bonus på 1000 euro av ishockeyförbundet.

När herrarna samma vår vid VM-slutspelet landade på fjärde plats uppgick resultatbonusen till 5000 euro.

Ett eventuellt VM-guld för damerna hade gett laget 2000 euro per spelare medan motsvarande summa för ett herrmästerskap hade varit över 13 gånger större, in alles 27 000 euro.

Sari Essayah är medlem i den internationella olympiska kommittén och är överraskad.

– För mig är det här ny information. Det känns märkligt att det fungerar så. Inom individuell idrott skulle det vara märkligt om t.ex. ett VM-guld skulle ge olika summor åt idrottarna.

Ishockeyförbundets vd Matti Nurminen förklarar skillnaden som uppstår med de prispengar som turneringarna genererar till
förbundet från det internationella ishockeyförbundet.

Matti Nurminen, VD för Ishockeyförbundet
Bildtext Ishockeyförbundets vd Matti Nurminen.
Bild: YLE

– IIHF betalar inte ut några prispengar för dam-VM, så bonusarna betalas direkt ur det nationella förbundets ficka. Vi har fört internationella diskussioner om att prispengar också borde ingå vid dam-VM, säger Nurminen till Yle.

För Sari Essayah räcker detta inte som förklaring till skillnaden. Enligt henne blir det en nationell förvrängning av ett internationellt problem.

– Det borde hellre vara så att vi på nationell nivå åtgärdar skillnaden som uppstår, säger Essayah.

Enligt Helsingin Sanomats tidigare artikel i samma ämne skulle ett OS-guld i PyeongChang ge damerna 7000 euro på var.

För herrlandslaget finns något bonussystem ännu inte på plats, och där har kutymen varit att bonusmedlen styrs till en stipendiefond som hjäper barn i familjer med ekonomiska problem att idrotta vidare.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah på Gullranda den 12 juni 2017.
Bildtext Sari Essayah.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Skillnaden i bonusersättningar har också fått jämställdhetsombudsmannen att reagerara.

– Ifall vi tar i tu med detta, vilket ter sig sannolikt just nu, får vi se vad förbundet berättar för oss. Utgående från det drar vi våra slutsatser. Skillnaderna är markanta och bör nog utredas, säger Jukka Maarianvaara till Yle.

Också inom fotbollen, på Finlands Bollförbund, råder det skillnader i ersättningsnivå som enligt generalsekreterare Marco Casagrande beror på att damlandslagsverksamheten är förlustbringande.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus artikel "Naisleijonien voittamasta MM-pronssista tonni, Leijonille nelossijasta viisi tonnia – "Kuulostaa siltä, että tässä on seuraava selvitettävä asia"

Diskussion om artikeln