Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen diskuterar höstens samtalsämne - #metoo och sexuella trakasserier

Från 2017
Uppdaterad 12.12.2017 15:04.
Programmet är inte längre tillgängligt

Hur kommenterar riksdagen debatten om sexuella trakasserier? Det klarnar i dag då riksdagen behandlar debattinitiativet om sexuella trakasserier och #metoo-kampanjen.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen tog initiativ till debatten. Den som först skrev under initiativet var Socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Debattinitiativet kräver att diskussionen om sexuella trakasserier inte ska tystna och att den inte endast ska utmynna i en kampanj på sociala medier.

I initiativet betonas det att ett så pass omdiskuterat samtalsämne kräver en parlamentarisk debatt och att det också måste leda till konkreta slutsatser och handling.

Kampanjen #metoo spred sig internationellt

Sexuella trakasserier blev ett stort samtalsämne internationellt då kampanjen #metoo började sprida sig på sociala medier.

Kampanjen har orsakat stor uppståndelse i bland annat Sverige, där flera kvinnor trätt fram med sina berättelser, som sedan lett till att flera mediepersonligheter har fått lämna sina jobb.

Även i Finland har det startats kampanjer på temat, såväl bland finlandssvenskar under beteckningen #dammenbrister som inom vissa yrkesgrupper och andra sammanhang.

Ett debattinitiativ är ett sätt att lyfta fram ett aktuellt ärende som inte annars kan behandlas på ett naturligt sätt. Under en debatt på några timmar kan riksdagsledamöterna och regeringen med korta talturer ta ställning till ämnet men riksdagen fattar inga beslut efter själva debatten.

Yle sänder debatten direkt på Arenan och i Yle TV1 med start klockan 14.

Diskussion om artikeln