Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsarna ska utnyttja skärgården bättre: färjtrafik året om och stugor att hyra i framtiden

Från 2017
Uppdaterad 14.12.2017 08:06.
Isosaari fortress has been opened to public.
Bildtext Öluffa i Helsingfors skärgård? I framtiden kan det vara möjligt! Arkivbild från Mjölö.
Bild: Jani Saikko

300 öar i Helsingfors skärgård väntar på besökare. Inom de närmaste åren kan man kanske hyra en sommarstuga på Skanslandet eller öluffa mellan öarna.

Helsingfors vill att invånarna ska ta del av skärgården i en betydligt större utsträckning än tidigare. Det kan bli aktuellt att bygga fritidshus och upprätthålla servicen på öarna året runt.

Det innebär också att färjtrafiken måste löpa året om. I dagsläget kan man ta sig från Salutorget i Helsingfors till Skanslandet på 20 minuter med båt under sommarhalvåret (maj-september). Från årsskiftet arrangeras också skärgårdstrafik till Mjölö.

Vy över Skanslandet.
Bildtext Några ljus lyser upp det för övrigt mörka Skanslandet.
Bild: Tuulia Thynell / Yle

– Förhoppningen är att skapa ett nät för skärgårdstrafiken som gör att man kan ta sig runt i skärgården och ut till alla öar, säger Meri Louekari som är arkitekt och arbetar med Helsingfors strategi för havsområden.

Detaljplanen behandlas nästa år

Totalt finns cirka 300 öar i Helsingfors skärgård. Längst hunna är planerna som gäller Skanslandet.

Meri Louekari.
Bildtext Meri Louekari utreder hur öarna i Helsingfors kunde utvecklas för att svara på dagens behov.
Bild: Tuulia Thynell / Yle

På Skanslandet finns planer på att bygga fritidshus som kan hyras, caféer, restauranger, utställningslokaler och kanske ett litet hotell. Detaljplanen behandlas i stadsplaneringsnämnden på våren och ska godkännas av stadsfullmäktige under nästa år.

Vad som sist och slutligen byggs på ön beror i hög grad på företagarna, säger Meri Louekari.

– På ön kunde man satsa på kreativa övernattningslösningar. Man behöver nödvändigtvis inte en egen stuga eftersom man också kan dela, säger Louekari.

Serviceutbudet på ön kunde sträcka sig från uthyrning av kanoter och SUP-bräder till små hotell, restauranger och caféer.

Skanslandet
Bildtext På bilden kan man se hur nybyggen kunde placeras i den historiska miljön.
Bild: Metsähallitus, WSP ja Verstas Arkkitehdit

Idén är inte ny, helsingforsarna har njutit av skärgårdslivet tidigare. På 1800-talet transporterade ångbåtar sommarfirare ut till skärgårdens semesterparadis och arbetarna tillbaka till staden.

Naturen ska skyddas

Nu ska öarna sorteras i två kategorier. En del ska bevaras som naturområden eller endast användas begränsat på grund av naturvärden. På de öarna kan man till exempel vandra men där ska inte finnas servicepunkter.

– Å ena sidan söker vi efter funktionella ställen, å andra sidan är vi väldigt noggranna med att den känsliga skärgårdsmiljön bevaras, säger Meri Louekari

Enligt Louekari känner de redan till ställen som inte kommer att öppnas för allmänheten. Det är frågan om öar vars natur är värdefull och därför skyddad, samt försvarsmaktens öar.

Skanslandets dystra historia

Skanslandet fungerade som militärområdet i flera århundraden. Öns historia präglas av krutlukt och död; otaliga svenska och ryska soldater som stupade i sjöslag har begravts på Skanslandet. Det har också funnits ett specialsjukhus för kolerapatienter.

För över 80 år sedan, sommaren 1937, skedde en våldsam explosion i ett ammunitionsförråd på ön. 12 personer dog och stället där olyckan inträffade kallas än i dag Dödsdalen. Skärvor flög ända till fastlandet.

Skanslandet populärt 2016

Det kan fortfarande finnas odetonerad ammunition i terrängen, även om försvarsmakten röjt upp på området flertalet gånger.

2009 genomsöktes både ön och havet kring ön av specialmilitär på jakt efter skärvor. Då förberedde man sig på att öppna upp ön för allmänheten i framtiden. I maj 2016 kunde de första helsingforsarna ta sig till Skanslandet med färjan.

Skanslandet i Helsingfors
Bildtext Den fina naturen på Skanslandet ska man nu kunna njuta mer av.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Under den första sommaren var Skanslandet ett mycket populärt fritidsmål för helsingforsarna och hela 90 000 personer hann besöka ön. Sommaren 2017 besökte ungefär hälften färre ön.

När man känner till Skanslandets historia kan man föreställa sig att det kan vara svårt att bygga nytt på ön. Hur ska nybyggen passa in i den kulturhistoriska miljön? Skanslandet är också en del av det området på Sveaborg som skyddas av Unescos världsarv.

Artikeln baserar sig på Synkän menneisyyden Vallisaari on nyt tyhjä ja tuulinen, mutta tulevaisuudessa siellä voi kenties yöpyä hotellissa skriven av Tuulia Thynell.

På andra språk

Diskussion om artikeln