Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Keskuskouluföräldrer nöjd med evakueringen - men frågetecknen är många

Från 2017
Uppdaterad 12.12.2017 14:58.
Sara Koskiniemi har två barn i Mustasaaren keskuskoulu.
Bildtext Sara Koskiniemi undrar när hennes äldre dotter ska få äta lunch i skolan.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Bra att alla evakueras tycker en förälder till två av Keskuskoulus elever i Smedsby. Men ännu vet inte Sara Koskiniemi hur det förslagna skiftsystemet går ihop med lunchen och fritidssysselsättningarna

Sara Koskiniemi har två barn i Keskuskoulu, och hon har varit med och stridit för att eleverna vid skolan ska evakueras på grund av den dåliga inomhusluften.

I det stora hela är hon nöjd med Korsholms kommunstyrelses beslut om att evakuera alla elever till baracker i februari.

- Det är en bra sak att alla elever evakueras. Det var ju det vi ville. Om det här är kommunens lösning får vi hoppas att det fungerar, säger Koskiniemi.

Svårt att anpassa livet enligt skiften

Totalt kommer det att finnas 10 baracker till skolans förfogande. Det leder till att elevernas skoldagar behöver delas upp i två skift. De yngre eleverna börjar klockan 8 och de äldre klockan 12.

Koskiniemis familj kommer att behöva pussla en del i sin vardag för att anpassa livet till skolans tidtabeller, och mycket är ännu oklart.

- Var kommer eftisverksamheten att vara? Och om eftermiddagsskiftet börjar klockan 12, hur blir det med lunchen?

Sara Koskiniemis äldre barn har ibland olika organiserade hobbyer på eftermiddagarna. Också de kan komma att lida av skolans tidtabell.

- Alla eftermiddagsklubbar kommer att falla bort automatiskt. Och om kvällsträningarna börjar redan vid 16-tiden kommer det att bli omöjligt att hinna.

Har hemundervisning tills barackerna kommer

Koskiniemis barn har redan en tid undervisats hemma. Det kommer att fortsätta så tills barackerna öppnar dörrarna för Keskuskoulus elever.

- Det är en jättestor omställning för hela familjen. Barnen saknar sitt sociala liv i skolan och själv saknar man det sociala livet på jobbet. Men praktiskt har vi fått det att fungera bra.

Diskussion om artikeln