Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vardagshjältar i Korpo fick nya familjemedlemmar

Från 2017
Programmet är inte längre tillgängligt
Svenskfinlands vardagshjältar - video: Familjen Rousku-Hellgren från Korpo är vardagshjältar. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Familjen Hellgren i Korpo har öppnat sitt hem för tre unga vuxna asylsökande från Irak. Med den insatsen är de värda att kallas vardagshjältar. Det anser deras granne Sandra Nyberg.

De gav flyktingarna en ny familj

Det är Sandra Nyberg i Korpo som vill lyfta fram Pia Rousku-Hellgren och Frank Hellgren och deras barn som vardagshjältar i Svenska Yles satsning.

Hon säger att det är helt unikt hur familjen har tagit emot de unga vuxna Ahmed, Fares och Maha Aljuaifari från Irak i sin egen familj.

Visserligen har många i Nagu och Korpo ställt upp för flyktingarna men familjen Hellgren har öppnat upp hela sin familj och sitt hem för dessa tre.

Alla tre har ett eget liv med studier och jobb men saknar möjligheter att åka hem till sina föräldrar och hälsa på och den möjligheten har de nu fått tack vare kontakten med familjen Hellgren.

Sandra Nyberg med en plåtugn och köksskåp i bakgrunden
Bildtext Sandra Nyberg
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det började med Barfotastigen

Pia Rousku-Hellgren och Frank Hellgren har varit engagerade i konstprojektet Barfotastigen i Korpo och där kom den första kontakten med syskonen Aljuaifari.

Frank Hellgren berättar att Fares Aljuaifari var och hjälpte till med stigen och festligheterna, som ordnades för konstnärerna. Här gjorde han ett så gott jobb så han blev kvar i sonens nya restaurang över sommaren.

Småningom kom Ahmed och systern Maha in i bilden och på den vägen är det.

Paret Hellgren säger att det här med att kallas vardagshjältar kom som en stor överraskning men att de blev väldigt glada över det.

De tre ungdomarna har blivit mycket kära för dem och alla delar glädje och sorg som en riktig familj ska göra.

Pia Rousku-Hellgren säger att det känns helt underbart att få tre nya vuxna barn på en gång inte minst då de egna barnen har flyttat ut.

Ahmed Aljuaifari med en lurvig hund vid en gammal spis i familjen Hellgrens kök
Bildtext Ahmed Aljuaifari i familjen Hellgrens kök i Korpo
Bild: Maud Stolpe/Yle

En energikram betyder enormt mycket

Pia Rousku-Hellgren säger att det har varit roligt att se att livet ibland också för med sig något glatt och positivt mitt i allt det jobbiga.

Familjen har tillsammans med andra hjälpare försökt hjälpa ungdomarna ut i samhället med jobb och bostäder så mycket de kunnat, men för asylsökande är det inte helt lätt och ibland kan det kännas hopplöst.

Idag har i alla fall Ahmed Aljuaifari jobb och hans bror Fares har fått studieplats i Helsingfors i en kockskola.

Paret Hellgren säget att man inte behöver något tack och det bästa tacket de kan få för sina insatser är att få umgås med ungdomarna.

Frank Hellgren tillägger att det som känns alldeles speciellt trevligt och bra är när Ahmed kommer och säger "Let me give you an energyhug."

Svenskfinlands vardagshjältar - audio

Programmet är inte längre tillgängligt

Vardagshjältar

Diskussion om artikeln