Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Musta Barbaaris mamma och syster dömdes för motstånd och tredska mot poliser

Från 2017
helsingfors tingsrätt,
Bildtext Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på tisdagen. Domen har inte vunnit laga kraft.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Mamman och systern till rapartisten Musta Barbaari dömdes på tisdagen för motstånd mot tjänsteman respektive tredska mot polis. Civilklädda poliser stannade dem i Helsingfors centrum i fjol och bad om att se deras pass, som de vägrade visa.

Musta Barbaari, som på riktigt heter James Nikander, lyfte själv upp händelsen i sociala medier och skrev då att hans syster och mamma förnedrades offentligt.

Mamman dömdes av Helsingfors tingsrätt för motstånd mot tjänsteman till 35 dagsböter på sammanlagt 210 euro. Systern dömdes för tredska mot polis till 10 dagsböter på sammanlagt 270 euro.

Enligt rätten är det bevisat att Musta Barbaaris mamma blivit stannad av en civilklädd polis som ville se hennes pass och hon har då gjort motstånd mot polisen, först verbalt och sedan fysiskt.

Hon trodde inte att personen som stannade henne var polis och försökte därför gå i väg.

Tingsrätten anser det också bevisat att systern har vägrat visa sitt pass och hon anses skyldig till åtalet.

Polisen har meddelat de båda kvinnorna att de håller på med utlänningsövervakning.

Försökte gå i väg

Den ena polisen berättade i rätten att han inledningsvis berättade för de båda kvinnorna på engelska att poliserna genomförde en invandringskontroll. Mannen uppgav sig vara polis och visade sin polisbricka och berättade varför han stannade personerna.

Musta Barbaaris mamma sade då på engelska att hon inte gjort någonting och att mannen inte är polis. Hon försökte därför gå i väg.

Rapartisterna Musta Barbaari (till höger) och prinssi Jusuf.
Bildtext Rapartisten Musta Barbaari (till höger i bild) heter egentligen James Nikander. Här är han tillsammans med Prinssi Jusuf.
Bild: X3M/Catariina Salo

Den ena polisen sade då att om hon inte har ett id åker de till polisstationen för att utreda saken.

Enligt polisen skrek och bråkade kvinnan och skuffade och rev i den ena polisen. Polisen lade handklovar på kvinnan och lade henne på marken.

Polisen märkte senare att han hade skråmor nedanför halsen. Hans polisbricka, kreditkort och passerkort försvann i samband med händelsen.

Nekar till brott

De båda kvinnorna har erkänt att de vägrade visa sina identitetsbevis för polisen och försökte gå i väg från platsen eftersom de inte känt till att männen som stannade dem var poliser.

De informerades inte om det här och fick ingen orsak till att de skulle visa id. Därför anser de att de inte har gjort sig skyldiga till ett brott.

Musta Barbaaris mamma nekar till att hon gjort fysiskt motstånd mot polisen. Hon anser att polisen gjort sig skyldig till etnisk profilering på grund av hennes etnicitet och utseende, det vill säga att polisen stannade henne för att hon är mörkhyad.

I en timme förnedrades min syster och mamma offentligt

Musta Barbaari skrev om händelsen på Facebook i juli i fjol. Han skrev då att situationen pågick i en timme.

”I en timme förnedrades min syster och mamma offentligt”, skrev han.

Polisens agerande mot dem utreddes och enligt den utredningen hade Helsingforspolisen rätt att granska kvinnornas identitet. Under utredningen hittades inte ögonvittnen som hade sett den dåliga behandling som kvinnorna berättat om.

Därefter utreddes om kvinnorna gjort sig skyldiga till motstånd mot tjänsteman och tredska mot polis.