Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Star Wars: The Last Jedi – rymdopera svår att värja sig emot

Från 2017
Uppdaterad 13.12.2017 11:18.
Rey (Daisy Ridley) tränar på en hög klippavsats vid havet.
Bildtext Rey (Daisy Ridley) anar Kraften men inte riktigt vad allt den kan göra och skapa.
Bild: Copyright: 2015 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved.

Episod VIII i Star Wars-serien levererar allt man kan tänka sig och lite till. Du får det bekanta blandat med lite nytt. Du får häpnas och hänföras och får även lite magknip av spänningen. Och du får möjligheten att skratta och fälla en tår (om du vill).

Rey (Daisy Ridley) står utanför ett stenhus och ser på Luke Skywalker (Mark Hamill) som står i dörröppningen och inte vill umgås.
Bildtext Luke, det är tid att stiga fram nu.
Bild: Copyright: 2016 Lucasfilm Ltd. &™, All Rights Reserved.

Star Wars: The Last Jedi tar vid där den förra filmen Star Wars: The Force Awakens (2015) slutade. Rey (Daisy Ridley) möter Luke Skywalker (Mark Hamill) för att övertyga honom om att återvända och hjälpa motståndsrörelsen i deras kamp.

Men Rey hoppas också få svar på det hon känner allt starkare inom sig, en Kraft hon inte riktigt vet vad den är eller vad hon kan göra med den.

Kylo Ren (Adam Driver) är också tillbaka, han hatar med hetta och är nu ännu mer gödd av den svarta kraften inom sig. Men också ännu mer rädd för den kluvenhet han nu inser att han bär på.

Astuuko Kylo Ren hyvisten joukkoon?
Bildtext Nej, jag är inte svag eller kluven, jag är fylld av mörkrets makt.
Bild: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

För att inte tala om Leia Organa (Carrie Fisher) som febrilt försöker leda den komplexa militära kampen mot The First Order och inge hopp i motståndsrörelsen.

Det är den bekanta kampen mellan det goda och det onda. Mörkret som hotar att lägga sig över galaxen men så länge det finns en gnista hopp så kämpar rebellerna på. Allt som behövs är en stråle av ljus.

Rey (Daisy Ridley) tittar förundrat på sitt lasersvärd.
Bildtext Rey (Daisy Ridley) är inte ovan att hålla i ett lasersvärd.
Bild: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Inga spoilers!

Mer än så tänker jag inte avslöja av handlingen. För Star Wars-filmerna skall upplevas, helst på vita duken.

Handlingen är heller inte det viktiga här. Det viktiga är att The Last Jedi lyckas föra berättelsen vidare och på vägen underhålla, tjusa, ge oss dramatik och fullt ös. Med andra ord ge oss en fin filmupplevelse och sedan lämna oss förväntansfulla inför den sista delen i den avslutande trilogin (som lär komma 2019).

Kylo Ren (Adam Driver) håller i sin hjäm i handen och ser på den.
Bildtext Det är inte lätt att vara Kylo Ren.
Bild: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Regissören Rian Johnson fortsätter elegant där den förra regissören J.J. Abrams lämnade berättelsen. Där Abrams lyckades ge berättelsen en nystart med bland annat en kvinnlig hjältinna, tar Johnson nu och fördjupar. Men med mycket lätt hand, utan att komplicera eller förlora underhållningsvärdet och farten.

Star Wars handlar inte enbart om spektakulära strider och intensiva jakter. Eller om det goda och det onda. Det handlar också om förluster och avsked.

Närbild på Leia (Carrie Fisher).
Bildtext Leia (Carrie Fisher) är med för sista gången.
Bild: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Nånting för alla

Här finns blinkningar till tidigare delar som ger de mest hängivna fansen glädjen i att återse och kunna knyta samman. Här finns tillräckligt med nytt för att det skall kännas fräscht och ge material för att fortsätta berättelsen. (Och även få fler figurer att sälja.)

Uudessa Star Warsissa vilisee söpöjä olioita.
Bildtext Vem kan motstå en liten porg som tittar på en med stora ögon?
Bild: Copyright 2017 Industrial Light & Magic, a division of Lucasfilm Entertainment Company Ltd., All Rights Reserved

Här finns gott om spänning och klassiska räddningar i sista minuten. Här finns hisnande stora (och små) bataljer och kamper, som till omfång och intensitet stundvis får en att baxna.

Sen spelar det kanske inte så stor roll att filmen känns lite för lång, 2h och 32 min. Eller att den har ett antal höjdpunkter som känns som perfekta slut.

När man kämpar på liv och död för galaxens framtid skall man kanske inte hänga upp sig på småsaker.

Finn (John Boyega) slåss mot Captain Phasma.
Bildtext Finn (John Boyega) har även nu en betydelsefull roll.
Bild: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

För dem som vuxit upp med serien finns här tillräckligt med nostalgi för att beröra. Och för de riktigt unga, som först nu gör bekantskap med hela mytologin kring Star Wars, finns här en liten hyllning på slutet.

För Star Wars är mer än bara en serie filmer. Det är en populärkulturell institution (eller industri) som inbringat en ansenlig mängd pengar. Men det är också en samling myter som vi älskar att återvända till. Och älskar att återberätta.

Och The Last Jedi är så kraftfullt berättad att det är omöjligt att inte låta sig svepas med.

Rey löytää alamaailman sisäänkäynnin,
Bild: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.