Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Sverige ställs luciatåg in i brist på intresse, men luciakonserterna lockar folk

Från 2017
Linda Söderlund

Den märkliga traditionen med supfester i samband med lucia verkar ha torkat in i Sverige, och de senaste åren har istället luciakonserter i kyrkorna blivit mäkta populära. Men i Sverige finns också en oro för att luciatraditionen håller på att försvinna, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Lussebullarna är utan tvivel det mest populära kaffebrödet i Sverige just nu. De saffransgula bullarna med russin började säljas redan i november. Luciakronor och -linnen har varit eftertraktade i loppisgrupperna på Facebook.

En hög med lussebullar.
Bild: Mostphotos

I Svenskfinland är luciatraditionen förstås viktig, men här i Sverige blir traditionen ännu tydligare då mer eller mindre hela landet firar. Men luciafirandet är i en brytpunkt - hur ska man lyckas hålla kvar traditionen och ändå förnya den?

Ända sedan 1970-talet har veckotidningen Året Runt stått för arrangemangen kring Sveriges Lucia. Kända personer som Liv Ullman, Astrid Lindgren, Hasse Alfredson och prinsessan Christina har krönt luciorna. Men 2012 tog traditionen med den nationella Sveriges Lucia slut.

En mörkhyad pojke bar luciakrona och de rasistiska kommentarerna var så grova att Åhléns drog in reklamen, på begäran av pojkens familj.

Ifjol rapporterade tidningarna att många lokala luciatåg hade ställts in, bland annat i Södertälje, Mönsterås och Umeå. Den vanligaste orsaken var att det var så få flickor som ville ställa upp i tågen. Många sörjde att orterna inte hade någon egen lucia längre.

Precis som i Finland har det också här funnits en vilja att komma bort från känslan av att lucia är en skönhetstävling. Luciatävlingar upplevs helt enkelt omoderna, men det har samtidigt varit svårt att hitta nya tidsenliga sätt att välja lucia.

Manliga lucior, rasism och fylleslag

Minns ni Åhléns luciareklam som skapade så stort rabalder ifjol? En mörkhyad pojke bar luciakrona och de rasistiska kommentarerna var så grova att Åhléns drog in reklamen, på begäran av pojkens familj.

Reklamen var ett försök till nytänk och ett försök att visa att alla kan vara lucia, inte bara ljushåriga flickor, men det föll inte i god jord hos alla svenskar.

Luciafölje håller levande ljus i händerna.
Bild: Mostphotos

I söndags var tenorsångaren Rickard Söderberg lucia i det traditionella luciatåget på Nordiska museet. Manliga lucior har också debatterats, men då jag googlar på manliga lucior, så visar det sig att de var rätt vanliga i studentkretsar i Sverige i början av 1900-talet.

Ännu för 10-15 år sedan var det vanligt att ungdomar i Sverige festade kvällen före lucia. Lucia var en lika bra orsak till fest som nyår och midsommar och många ungdomar tog sin första fylla då. Den här seden verkar nu vara på tillbakagång.

Luciatåg i skola och dagis håller ställningarna

Den tradition som har fått stort genomslag i Sverige är luciakonserterna som börjar arrangeras redan över en vecka före själva luciadagen. Biljetterna till Svenska kyrkans luciakonserter i Stockholm kostar mellan 10 och 30 euro och de har strykande åtgång.

På de här konserterna är det högklassig musik med olika körer och ensembler. För svenskarna verkar konserterna ha blivit ett sätt att få uppleva någonting äkta mitt i all kommersialism kring julen.

Stor luciakör med lucia, tärnor och stjärngossar som sjunger med ljus i händerna.
Bild: Mostphotos

En annan luciatradition som fortfarande lever starkt är luciatågen i dagisarna och skolorna. I mina barns skola och dagis är luciafesterna samtidigt årets julfest.

Föräldrarna brukar ha som vana att smita tidigare från jobbet för att hinna på de här luciafesterna och det tänker jag också göra idag.

Dels för att backa upp det lilla luciaföljet, och dels för att fira Finlands 100 år, så har ortens alla tidigare lucior bjudits in till familjefesten på torget.

Men också den här traditionen får kritik. En mamma skriver i en debattartikel i Metro att det är fel att tvinga alla barn att vara med i luciatåget.

Många barn tycker inte om att uppträda och vara i fokus, och därför borde de obligatoriska luciatågen i dagis avskaffas. “Låt mig slippa se på när fler barn mår dåligt av vuxnas påhitt”, skriver hon.

Luciatraditionen lever så länge vi vill ha den

Som med alla andra traditioner fortsätter väl luciafirandet så länge det känns relevant. Och vi är många som tycker det är fint med en ljusbärare som lyser upp i decembermörkret.

De element som inte känns viktiga längre, som luciatävlingen, kanske småningom faller bort.

Luciafigur i porslin håller ett levande ljus.
Bild: Mostphotos

Då jag gick i nian var jag Dragsfjärds lucia. Det var högtidligt och vi var sju flickor i luciaföljet. I år var det bara två flickor som ville vara Dragsfjärds lucia.

Dels för att backa upp det lilla luciaföljet, och dels för att fira Finlands 100 år, så har ortens alla tidigare lucior bjudits in till familjefesten på torget. De har övat in flera sånger på förhand och det här är ett nytt element i luciatraditionen.

Jag vill önska alla er som är med i luciatåg runtom i Svenskfinland lycka till ikväll. Och alla ni arrangörer som håller i trådarna - ni gör ett viktigt jobb.