Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överraskande seger för demokraterna i Alabama

Från 2017
Uppdaterad 13.12.2017 07:11.
Doug Jones framför en supporter som bär skylt med hans namn.
Bildtext Demokraten Doug Jones.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den politiska kartan i USA ritas om när Alabama får en demokratisk senator. Marginalen var liten, men Doug Jones lyckades besegra republikanerna. Deras kandidat Roy Moore kräver dock omräkning.

Den republikanska kandidaten Roy Moore tog ledningen i början i det extra senatorsvalet i Alabama. Rösterna rapporterades långsamt in från de olika vallokalerna.

Marginalerna var små ända till slutet. Men när allt fler röster var räknade kunde Doug Jones utlysas till segrare. Ända till slutet var marginalen liten, cirka 20 000 röster.

Slutresultatet blev seger för Doug Jones med 49,9 procent av rösterna.

Republikanernas Roy Moore fick 48,4 procent av rösterna. Han vägrar godkänna en valförlust och kräver omräkning av rösterna. Man måste följa Guds vilja, sa han på sin valvaka till de glada men förbluffade anhängarna.

Stad-landsbygd

Det är i städerna som Doug Jones har sitt stöd. Det räckte mot Roy Moores starka stöd på landsbygden, som är stor i Alabama.

Roy Moore anländer till vallokalen på häst.
Bildtext Roy Moore anländer till vallokalen på häst.
Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON

Roy Moore själv anlände på morgonen till vallokalen på häst, tillsammans med sin hustru. Han vägrade svara på de flesta frågorna från journalisterna. Många frågor om sexuella trakasserier och våldtäkt har cirkulerat.

- Jag svarar senare när jag har blivit invald i senaten, var svaret på de flesta frågor på valdagen.

Senaten var beredd med etisk kommitté

TV:s nyhetskanaler rapporterade att senaten hade berett sig på Roy Moores ankomst. Man ville sammankalla den etiska kommittén för att utreda anklagelserna om pedofili och sextrakasserier av minderåriga.

Anklagelserna gäller händelser för 40 år sedan. Roy Moore och hans grupp har antytt att kvinnorna har en politisk agenda för att komma fram nu, i samband med valet. Det har också antytts att kvinnorna får betalt för att tala.

Moore hävdar att han inte alls känner kvinnorna och inte har gjort sig skyldig till några övergrepp.

Kvinnorna blir nu utan rättslig utredning, eftersom någon vanlig polisutredning eller rättegång knappast kommer till stånd.

Väljarna i bryderi

Många väljare uppger att de inte har sett beskyllningarna som så allvarliga att det skulle hindra dem från att rösta på Roy Moore. Han är republikan och det räcker för många.

Besviken anhängare till republikanernas kondidat i Alabams senatorsval Doug Jones.
Bildtext Besviken republikan efter att resultatet blev klart.
Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON

Många republikaner röstade på Roy Moore av pliktkänsla mot partiet. Andra har låtit bli att rösta.

Men tydligen har det också flutit in republikanska röster till demokraternas Doug Jones. Demokraterna har sällan haft så stort stöd i Alabama som i det här valet.

"Abort borde vara illegal"

Alabama är en av de konservativaste delstaterna i USA. I samband med vallokalundersökningen ställde man frågor om andra politiska ämnen.

54 procent av de svarande i vallokalen ansåg till exempel att abort borde göras olaglig.

Abortfrågan var en vattendelare. Många ansåg sig inte kunna rösta på Doug Jones som har fått stämpeln abortionist.

Det finns också en stark motvilja mot homosexualitet och andra fenomen som många Alabamabor ser strida mot Guds vilja.

Slutligen räckte rösterna ändå för seger. Demokraterna arbetade hårt i slutskedet av kampanjen för att locka svarta väljare, kvinnor och nya väljare.

Förlust för Trump

Senaten i USA har nu minsta möjliga majoritet, 51 republikaner mot 49 demokrater och deras allierade.

Valresultatet i Alabama kan ses som en stor förlust för president Trump som har satsat tid och intresse på att trygga den republikanska platsen i senaten.

En liten majoritet betyder osäkerhet varje gång Trump försöker driva igenom kontroversiella förslag i senaten. Många republikanska senatorer är kritiska till presidenten.

Närmast ska skattereformen gå igenom slutlig behandling, efter att man har jämkat samman de olika förslagen i representanthus och senat.

President Trump har gratulerat Doug Jones till valsegern i en tweet.