Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tillerson till Nordkorea: Låt oss bara sätta oss ner och prata

Från 2017
USA:s utrikesminister Rex Tillerson i närbild.
Bildtext Rex Tillerson vill få igång förhandlingar med Nordkorea. Vi kan börja med att tala om vädret och se om det leder någonvart, sade han under ett tal i Washington.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

USA:s utrikesminister Rex Tillerson verkar backa från kravet på att Nordkorea lägger ner sitt kärnvapenprogram före eventuella förhandlingar. Tillerson menar nu att dörren till förhandlingar står öppen utan villkor.

Under sitt anförande vid tankesmedjan Atlantic Council verkar Rex Tillerson komma med en stor linjeförändring kring konflikten med Nordkorea.

Tillerson verkade erbjuda Nordkorea direkta samtal utan några förhandsvillkor.

Vi kan börja med att tala om vädret om ni så vill, eller om vi ska förhandla vid ett runt eller fyrkantigt bord. Sen kan vi kanske börja lägga fram en plan, eller en karta över de frågor vi kunde börja diskutera

― Rex Tillerson

Donald Trumps administration har tidigare krävt att Nordkorea lägger ner sitt kärnvapenprogram om samtal eller förhandlingar ska bli av.

Nu sade Tillerson ändå att huvudsaken är att få igång samtalen för att se om de kan leda till en förbättring i det allt spändare läget.

- Låt oss bara sätta oss ner och prata, var ändå Tillersons budskap natten till onsdag.

- Vi kan börja med att tala om vädret om ni så vill, eller om vi ska förhandla vid ett runt eller fyrkantigt bord. Sen kan vi kanske börja lägga fram en plan, eller en karta över de frågor vi kunde börja diskutera, sade Tillerson.

Kärnvapen och missiler

Det är oklart hur Tillersons uttalande har tagits emot av den Nordkoreanska regimen, vars kärnvapen- och missiltest har trappat upp spänningarna till sin högsta nivå sen Koreakriget.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un fortsatte natten till onsdag på samma retoriska linje som hittills.

Kim lovade att Nordkorea skulle fortsätta att utveckla sina kärnvapen, rapporterade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Hoten var ändå inte ett svar på Tillersons uttalande.

Experter har spekulerat att Nordkorea kan vara motvillig att förhandla förrän landet har utvecklat en tillräckligt kraftig avskräckande arsenal, som skulle göra det omöjligt att angripa landet i förebyggande syfte.

Dörren öppen trots aggression

Även om Nordkoreas aggressiva beteende har fortsatt uttryckte FN:s utsände Jeffrey Feltman sig försiktigt positivt efter att ha besökt det isolerade landet nyligen.

Jeffrey Feltman, FN, sändebud skakar han med Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho.
Bildtext Jeffrey Feltman träffade bland annat Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho under besöket i Nordkorea.
Bild: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Feltman, som också var närvarande vid Tillersons tal till Atlantic Council, menade att även om den nordkoreanska regimen inte gav några direkta löften om samtal finns hopp för diplomatin.

- Bara tiden kan utvisa om besöket har haft någon effekt, men jag fick uppfattningen att nordkoreanerna lämnade dörren till förhandlingar på glänt, sade Feltman.

- Jag hoppas att den dörren nu står på vid gavel, sade han efter talet.

Samtal med Kina om Nordkoreansk kollaps

Tillerson avslöjade också att USA har nära kontakt med Kina kring Nordkoreas framtid.

Efter avslöjanden på tisdag att Kina håller på att bygga fem stora flyktingläger nära gränsen till Nordkorea, i fall att den nordkoreanska regimen kollapsar, berättade Tillerson nu att den eventualiteten också har behandlats i samförstånd med Kina.

Presidentens syn på Nordkorea har inte förändrats, landet beter sig på ett osäkert sätt. Nordkoreas handlingar är inte bra för någon, allra minst för Nordkorea

― Vita huset

Enligt Tillerson har länderna gjort upp om hur de Nordkoreanska kärnvapnen ska kunna tas i säkert förvar.

Enligt Tillerson har USA lovat att om landet tvingas skicka soldater över gränsen till Nordkorea för att säkerställa de nordkoreanska kärnvapnen, kommer de att dra sig tillbaka till Sydkorea genast då arbetet är slutfört.

Oklart var Trump står

Det är inte säkert att hela administrationen, framförallt presidenten själv, står bakom Tillersons utspel.

Vita huset gav inget definitivt svar då nyhetsbyrån Reuters bad om en kommentar på Tillersons tal.

- Presidentens syn på Nordkorea har inte förändrats, landet beter sig på ett osäkert sätt. Nordkoreas handlingar är inte bra för någon, allra minst för Nordkorea, svarade Vita huset skriftligt.

Trump-administrationen tillbakavisade ändå inte Tillersons inbjudan till förhandlingar.

Presidenten har ändå tidigare kallat Tillersons försök att få tillstånd förhandlingar för bortkastat arbete.

Diskussion om artikeln