Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Räddningsverket i Östnyland hade en brådskande kväll på grund av snöovädret: "Vi klarade det med nöd och näppe"

Från 2017
Buss kör i snöoväder längs Borgå motorväg
Bildtext Arkivbild från Borgå motorväg.
Bild: Yle/ Carmela Walder

På onsdagsmorgonen hade räddningsverket i Östnyland bokfört 86 olyckor i regionen i samband med tisdagens snöoväder. Siffran kommer antagligen att stiga under dagen.

Jourhavande brandmästare Jouni Virta säger att räddningsverket i Östnyland hade "alldeles tillräckligt" med uppdrag under tisdagseftermiddagen och -kvällen.

– Vi klarade det med nöd och näppe, säger Virta.

Vid sjutiden på onsdagsmorgonen hade räddningsverket bokfört totalt 86 olyckor. Men siffran kommer att stiga under dagen.

– Då avtalsbrandkårerna var på väg för att sköta ett uppdrag stötte de på andra uppdrag på vägen. Avtalsbrandkårerna ska rapportera dem i dag (läs: onsdag).

På tisdagen valde man att inte belasta nödcentralen med rapporter om nya olyckor. Därför skötte avtalsbrandkårerna inofficiella uppdrag självmant.

"Motorvägen i absurt dåligt skick"

Mest handlade det om träd och grenar som fallit över vägarna, men också avkörningar.

– På motorvägen var det en hel del avkörningar men inga där folk skadades desto allvarligare. Motorvägen var i så absurt dåligt skick att man bara kunde köra 50 eller 60 kilometer i timmen där, säger Jouni Virta.

Han är lite förvånad över att motorvägen var i så dåligt skick som den var, eftersom den borde prioriteras. Det är Destia som ansvarar för motorvägens skick.

En medelstor trafikolycka ägde rum på riksväg 7 intill i Lovisa vid 19-tiden på onsdagskvällen.

En långtradare körde in i en personbil med mycket låg fart. En person skadades lindrigt i olyckan, enligt Virta.

Diskussion om artikeln