Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu brister dammen också på scen - kvinnor läser upp #metoo-vittnesmål: “Vi hoppas att också män vill lyssna”

Från 2017
Uppdaterad 17.12.2017 13:45.
#dammenbrister - en manifestation - Spela upp på Arenan

Snöbollseffekten av uppropet #dammenbrister, som vill få ett slut på sexuella övergrepp och trakasserier, låter inte vänta på sig. Drygt två veckor efter att det historiska uppropet offentliggjordes är det dags för en spontan manifestation där frivilliga läser upp ett urval anonymiserade vittnesmål inför livepublik.

- De här berättelserna är närvarande. De finns i våra kroppar, vårt medvetande och minne. Vi vill ge dem röst, säger regissören Ulrika Bengts som hör till den fristående arbetsgruppen som arrangerar manifestationen.

Intresset för att medverka som uppläsare i evenemanget, som går av stapeln på fredag kväll på Lilla Teatern i Helsingfors, har varit stort. Kvinnor i alla åldrar och med olika bakgrund har anmält sig i en strid ström, berättar Bengts.

- En del har aldrig tidigare stått på scen men vill vara med för att det engagerar och berör så många. I vissa fall medverkar kvinnor ur flera generationer i samma familj. Det här berör både mödrar och döttrar och visar hur stort problemet är över tid.

nainen katsoo kameran ohi ja hymyilee
Bildtext Det är berättelserna som ska bära, säger Ulrika Bengts som regisserar evenemanget.
Bild: Bengts/Cata Portin

Många vill dela sina erfarenheter

I slutet av november undertecknade över 6000 kvinnor uppropet #dammenbrister, vars mål är att få ett slut på sexuella trakasserier. Man vill också råda bot på tystnadskulturen och skammen som ofta förknippas med sexuella övergrepp. 800 kvinnor delade med sig av sina egna erfarenheter och berättelser och det är de här vittnesmålen som ges röst.

Alla vittnesmål som läses upp av de 60 medverkande kvinnorna under kvällen är anonymiserade. Det går alltså inte att känna igen vare sig offret eller förövaren i berättelserna.

Jag tror vi kommer att hitta ett renare och sannare sätt att mötas på

Ulrika Bengts

Också män är välkomna

Det börjar bli fullt på läslistan för kvällen men Ulrika Bengts efterlyser publik.

- Det blir ju också ett publikmöte. Någonting händer över scenkanten mellan de som läser och de som sitter i salongen.

Bengts understryker att tillställningen ingalunda är avgränsad endast för kvinnor.

- Vi hoppas att män kommer och lyssnar i lika hög utsträckning. Det här är ett samhällsproblem som gäller både män och kvinnor.

Varbölden som sprack

Fredagens manifestation är ett led i #metoo-kampanjen vars finlandssvenska motsvarighet #dammenbrister fick varbölden kring sexuella trakasserier i ankdammen att spricka. Regissören Ulrika Bengts tror att evenemanget får önskad effekt och att snöbollen fortsätter rulla.

- Jag är säker på att det går vidare. Det här påverkar människors privatliv och arbetsliv. Det måste också påverka lagstiftningen. Jag tror att det här kommer att leda till att det blir bättre för alla, både män och kvinnor och att vi kommer att hitta ett renare och sannare sätt att mötas på.

Uppdatering: Kvällen ordnades på Lilla Teatern i Helsingfors fredagen den 15 december 2017.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln