Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundar ska inte förädlas så de blir sjuka

Från 2017
två engelska bulldogar bredvid varandra.
Bild: Jean Michel Labat/ARDEA/All Over Press

Många hundraser med kort nos har allvarliga andningsproblem. Bland långt förädlade raser förekommer också andra allvarliga hälsoproblem, som hudinfektioner, antibiotikaresistens, höftproblem och förlamningar.

För avel borde man alltid välja friska individer och också den som planerar ett köp gör klokt i att noga tänka över sitt val av ras, påminner Finlands veterinärförbund inför veterinärdagarna som började på onsdagen.

Klarar inte gångtest

Finska Kennelklubben har tagit i bruk ett gångtest för hundar. Enligt det ska en hund kunna gå en kilometer på 12 minuter och återhämta sig från det på 15 minuter.

För många raser med kort nos och andningsproblem är det här övermäktigt.

Raserna med kort nos har också andra allvarliga hälsoproblem.

Svansen kan bestå av några missbildade kotor och många saknar svans helt och hållet. Det kan leda till djupa hudveck vid svansroten som lätt inflammeras.

Antibiotikaresistens

Så kallade falska trampdynor är vanliga hos engelska bulldoggar men det är ett problem som inte är allmänt känt.

De falska trampdynorna leder till att hundens tyngd flyttas över på det känsliga området bredvid trampdynorna vilket i sin tur kan förorsaka hudinfektioner och hudförtjockning.

Återkommande infektioner riskerar leda till antibiotikaresistens hos de här raserna.

Hos engelsk bulldogg är det vanligt med tillväxtstörningar i höftleden. Över hälften av dem har av de här allvarliga tillväxtstörningarna.

För avel borde bara väljas hundar som kan andas normalt, som inte har onormala hudveck och som har normala stöd- och rörelseorgan.

Det kräver ändå en stor attitydförändring inom kennelvärlden, säger man på Finlands Veterinärförbund.

Diskussion om artikeln