Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki förvånad över att ha tagit ut fyra debutanter – "Alla har en ärlig chans att få spela i Pyeongchang"

Från 2017
Uppdaterad 13.12.2017 16:47.
Lauri Marjamäki presenterar lejontruppen till EHT-turneringen i Ryssland.
Bildtext Lauri Marjamäki presenterar lejontruppen till EHT-turneringen i Ryssland.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

En månad före OS-truppen ska tas ut gör fyra spelare debut i herrlandslaget. Lauri Marjamäki är imponerad av Jani Hakanpääs, Juuso Riikolas, Juuso Ikonens och Mikael Ruohomaas framfart i sina klubblag och menar att alla på allvar är med i kampen om OS-platserna.

Utifrån formationerna på onsdagsträningen tar åtminstone Juuso Riikola plats i laget i kvällens match mot Tjeckien.

För Marjamäki kom det som en överraskning att han har fyra debutanter i Moskva-planet.

– Spelare som har självförtroendet klarar sig även i landslaget. De har presterat oerhört bra i sina klubblag. Jag tittade inte på hur många A-landskamper de hade spelat. Till och med för mig var det en överraskning då jag märkte att de inte existerade, säger Marjamäki till Yle Urheilu.

"Jag har följt Riikola i ett år"

SaiPa-fostrade backen Juuso Riikola har bara spelat ligahockey i KalPa. Han gör sin sjätte ligasäsong i Kuopio och den offensivt skickliga backen har stått får 4 + 10 = 14 poäng på 31 matcher.

– Jag har följt Riikola i ett år, trots att han först nu får landslagsdebutera. Otroligt åkstark. En toppidrottare som orkar spela långa byten.

Den storväxta backen Jani Hakanpää spelade tre säsonger i Nordamerika innan han sommaren 2015, åtminstone för stunden, lade NHL-drömmarna på is och valde spel i Kärpät där han gör sin tredje säsong.

Jani Hakanpää på isen i utomhusmatchen mot HIFK.
Bildtext Jani Hakanpää har imponerat i Kärpäts tröja.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

– Våren 2016 var Hakanpää riktigt bra i slutspelet. Förra säsongen var en besvikelse, men nu har han varit jämn och bra. En storväxt spelare, 195 cm lång. Han skjuter från höger, är riktigt bra i defensiven och i boxplay. Framför allt kan han transportera upp pucken.

Imponerar i SHL

Juuso Ikonen ligadebuterade i januari 2012 men är bara 22 år gammal. Även hans karriär har varit något av en berg- och dalbana men den här hösten har han imponerat i SHL-klubben Brynäs.

– Ikonen en oerhört bra skridskoåkare. Att han är högerfattad ger oss alternativ i powerplay. Han har gjort bra ifrån sig under den senaste tiden i Sverige.

Juuso Ikonen glider runt på isen.
Bildtext Juuso Ikonen gör landlagsdebut.
Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press

Säsongens saldo för Ikonen är 9 + 11 = 20 poäng på 23 matcher.

Ruohomaa gör debut som 29-åring

Mikael Ruohomaa som nyss fyllde 29 år har varit Kärpäts förstecenter. I landslaget har han sällskap av kedjekamraten Julius Junttila, medan Charles Bertrand på den andra flanken i Kärpät representerar Frankrike i landslagssammanhang.

I Kärpät är Ruohomaa på väg mot sitt bästa poängsaldo i ligakarriären. Han har gjort 13 + 16 = 29 poäng på 31 matcher som räcker till en femte plats i poängligan. Junttila är etta före tvåan Tomi Kallio, trean Bertrand och fyran Juuso Puustinen.

Mikael Ruohomaa tar av sig hjälmen under en match.
Bildtext Mikael Ruohomaa har övertygat i Kärpät.
Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press

– Jag har alltid vetat att det handlar om en bra spelare. Förra säsongen förstördes av en skada. Han har mentalt gått framåt och är nu en ledande spelare i Kärpät. Tränaren Mikko Manner har gjort bra jobb med honom där. En skridskostark och mångsidig spelare. Han kan spela powerplay och boxplay. Dessutom är han en bra tekare, menar Marjamäki.

– Hela säsongen har präglats av en mentalitet som innebär att alla som drar på sig landslagströjan har en ärlig chans att få spela i Pyeongchang.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Finlands uppställning mot Tjeckien:

Anfallskedjorna:
Julius Junttila – Joonas Kemppainen – Teemu Hartikainen
Antti Pihlström – Petri Kontiola – Marko Anttila
Veli-Matti Savinainen – Jarno Koskiranta – Jukka Peltola
Sakari Manninen – Jani Lajunen – Juuso Puustinen
13:e forward: Mikael Ruohomaa

Backparen:
Juuso Riikola – Miika Koivisto
Atte Ohtamaa – Niko Mikkola
Mikko Lehtonen – Ville Lajunen
Jani Hakanpää

Målvakt:
Mikko Koskinen
(Juha Metsola)

Matchen mellan Tjeckien och Finland börjar klockan 19.30 på onsdagskvällen. Matchen refereras på svenska av Christoffer Herberts och sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 19.15.

Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: CZE - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln