Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förlegad kvinnobild och sexistiskt näthat – men italienskorna ger tillbaka

Från 2017
Uppdaterad 31.12.2017 07:30.
Demonstration mot våld mot kvinnor i Italien, Rom.
Bildtext Demonstration mot våld mot kvinnor i Italien, Rom.
Bild: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

I retorikens förlovade land Italien pågår ordkrig på många fronter. Hatinläggen florerar i synnerhet på nätet och riktar sig gärna mot flyktingar men också mot kvinnor. Italienskornas motdrag är att svara direkt.

Det är inte alltid lätt att vara kvinna i Italien. Stereotypierna om den vackra villiga kvinnan som mest tänker på kärlek, på familjen och på att laga mat sitter hårt och djupt, samtidigt som det sexistiska näthatet firar excesser just i Italien.

Man talar om "hatets pyramid", där basen består av nedsättande verbala kränkningar och de direkta våldsdåden återfinns i toppen.

Och italienskorna lever farligt – var tredje dag mördas en italiensk kvinna av sin partner.

Fabiana Martini, italiensk journalist
Bildtext Fabiana Martini är tidigare vice borgmästare i Trieste. Kvinnorna måste blir synligare, säger hon
Bild: Annamaria Castellan

- Våldet mot kvinnor är störst i norra Italien, där kontrasten mellan de traditionella konservativa värderingarna och den moderna kvinnan blir tydligast, säger Fabiana Martini, journalist och tidigare vice borgmästare i Trieste.

De italienska kvinnorna är objekt med vars hjälp man gör reklam. Vill du sälja en bil eller en yoghurt använder du en bild av en kvinna i bikini

Fabiana Martini

- De italienska kvinnorna betraktas som objekt med hjälp av vilka man gör reklam, tillägger Martini. Om du vill sälja en bil eller en yoghurt använder du en bild av en kvinna i bikini.

Köttreklam i Italien
Bildtext Så här kan en italiensk köttreklam se ut
Bild: Valentina Vellucci

Netiquette med stil och humor

Ett sätt att komma åt näthatet är att försöka svara med raka rör och humor. Data-analytiker Valentina Vellucci var tidigare var moderator för online-diskussionerna på tidningen la Stampa.

Där utvecklade hon tillsammans med designern Francesco Zaffaranno en "Netiquette", alltså en nätetikett för hur man riktigt ska diskutera på webben.

- Näthat kan pågå i flera år, så det är ingen lösning att bara knäppa av datorn och låta bli att gå med i alla diskussioner, säger Vellucci.

La Stampa nätetikett
Bildtext bla bla bla k*k, skriver en läsare. Varför förstöra en bra utläggning med ett fult ord? svarar la Stampa
Bild: Francesco Zaffarano

- Det är inte astrofysik. Det vi gjorde var helt enkelt att gå in i diskussionerna väldigt direkt. Vi modererade bestämt men vänligt, och med glimten i ögat då det gick.

Pratbubblor istället för moralpredikningar

Velluccis team använde framgångsrikt serier med pratbubblor, för ingen verkade läsa de långa listorna med regler för vad som fick och inte fick skrivas

Man publicerade till exempel en streckgubbe som skriver en svordom, och la Stampas svar: "Vi modererar språket, inte åsikter" .

För trollen hade man en annan strategi, en pratbubbla med texten "vi är inte här för att mata trollen".

- Det viktiga var att vi genast gick in och svarade, och att läsarna förstod att modereringen gjordes av människor, säger Vellucci.

La Stampa nätetikett
Bildtext Immigranter är tjuvar av skit, skrev en läsare. Rasism är inte välkommet på denna sida, svarade La Stampa
Bild: Francesco Zaffarano

- Rasister ska kallas rasister, mobbning ska kallas för mobbning, säger Vellucci. Men diskussionen ska fortsätta, så folk ska ges en chans att skärpa sig.

La Stampa gav medlemmarna i sin nätcommunity 24 timmar tid att själva redigera oacceptabla inlägg, och om ingenting hände togs de bort.

Småningom började de som deltog i diskussionerna moderera varandra, påpeka verbala övertramp och själva putsa i debatten, eftersom de ville att den skulle fortsätta.

Det är ett hårt jobb att motarbeta näthat, det är faktiskt mer än ett jobb, och det är tungt att göra ensam

Valentina Vellucci, data-analytiker

Velluccis drivkraft är att skapa en bättre nätvärld för sin 17-åriga lillasyster.

- Det är en hård värld. Ibland har jag gått in i diskussioner och hjälpt henne, vissa plattformer har hon lämnat, säger Vellucci. Det är ett tungt jobb att motarbeta näthat. Det är faktiskt mer än bara ett jobb, och det är krävande att göra ensam.

Valentina Vellucci
Bildtext Valentina Vellucci har en genomtänkt nätprofil, där hon tacklar sexistiskt näthat bland annat med humor.

Kvinnliga politiker – fritt byte i Italien?

De mest flagranta attackerna har riktats mot politikern Laura Boldrini, som är ordförande för det italienska underhuset, Camera dei Deputati, med 630 medlemmar.

Boldrini har mycket makt och attackeras därför både för att hon är kvinna och för att hon för en rödgrön politik, säger Martini.

Laura Boldrini
Bildtext Laura Boldrini, ordförande för det italienska underhuset, Camera dei Deputati, är en av de mest bespottade italienska politikerna på nätet.
Bild: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

På den ansedda tidskriften Politicos lista över de 28 inflytelserika personer att hålla ögonen på 2018 finns Laura Boldrini med som nummer fem - att döma av mängden nätrespons är hon den mest avskydda kvinnan i Italien.

Boldrini har en bakgrund som journalist och inom FN, till exempel som talesperson för flyktingorganet UNHCR.

Hon har blivit utsatt för oräkneliga verbala attacker via nätet. Hennes motdrag är att publicera allt, vilket gör hennes belackare ännu mer rabiata.

Ett av de mest magstarka påhoppen kom från den italienska EU-parlamentarikern och ytterhögerpolitikern politikern Matteo Salvini, som i fjol liknade underhusets ordförande Boldrini vid en uppblåsbar sexdocka.

- Det är oerhört att nivån på diskussionen är så låg att de här kommentarerna om Laura Boldrini överhuvudtaget tolereras, säger Valentina Vellucci.

Värderingar från Berlusconieran

Många italienska kvinnor säger att sexismen blev värre under Silvio Berlusconis tid vid makten. Då förlorade de italienska kvinnorna mycket av det som kvinnorörelsen på 1960- och 70-talen lyckades erövra.

Problemet är kanske inte Berlusconi personligen, utan den lilla Berlusconi som finns i vår egen personlighet, i kulturen som tycker att det är ok att äldre män med makt har sexfester med en massa unga kvinnor, säger Vellucci.

Silvio Berlusconi
Bildtext Tidigare premiärminister, mediemogulen Silvio Berlusconi, var bland annat känd för att ordna sexfester med unga flickor.
Bild: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

- Men om Berlusconi gör comeback i politiken flyttar jag utomlands, tillägger hon.

Och det kanske Valentina Vellucci blir tvungen att göra. Den 81-årige Il Cavaliere är i god form och på väg tillbaka. Senast vann han ett lokalval på Sicilien och det finns en helt realistisk chans att han går segrande ur valet nästa vår.

Problemet är den lilla Berlusconi som finns i vår egen personlighet, att folk tycker att det är ok att äldre män med makt har sexfester med unga tjejer

Valentina Vellucci, data-analytiker

- Allt beror på allianserna inför valet, säger Fabiana Martini. Om Berlusconi lierar sig med det högerextrema Lega Nord i norra Italien kommer de att vinna, bedömer hon.

#metoo slog tillbaka i Italien

Den italienska skådespelerskan Asia Argento, som var en av de första som vittnade om Hollywoodproducentens Harvey Weinsteins övergrepp, blev i sitt hemland kritiserad för att hon inte hade sagt något tidigare.

- Det säger något om värderingarna i landet, att #metoo - kampanjen här ibland vändes emot offren, säger Vellucci.

- Det anses att det är kvinnans eget fel om hon blir utsatt för övergrepp, att hon på något sätt förtjänar det eftersom kjolen var för kort eller läpparna för röda, fortsätter hon.

Italien går till val i vår, men det går inte att diskutera jämlikhetsfrågor, säger Vellucci. Allt handlar bara om flyktingar. Dessutom är mediebilden för sexistisk.

Männens roll den springande punkten

Under Martinis tid som vice borgmästare startade man bland annat långsiktiga projekt med utbildning för till exempel poliser och journalister, och höll diskussioner i skolor.

- Undersökningar avslöjade mycket farliga attityder om svartsjuka och kontroll bland väldigt unga par, säger Martini. Vi har ett kulturellt problem som vi måste kämpa emot. Den springande punkten är männens roll i samhället. De accepterar inte att en kvinna kan ge sig av, fortsätter hon.

Det säger något om kulturen i landet, att #metoo vändes mot offren. Det anses att kvinnan förtjänar övergreppen, eftersom läpparna var för röda eller kjolen för kort

Valentina Vellucci, data-analytiker

Fängelse eller böter lösningen mot näthat?

I Italien är man överlag för nonchalant med näthat, säger Vellucci. Man skämtar bort det, eller låtsas som om det handlar om yttrandefrihet. Det behövs mer utbildning i skolorna, folk är inte tillräckligt medvetna om problemet.

Till exempel i Tyskland och i Portugal har man tagit till betydligt tuffare tag.

I Portugal kan man få upp till fem års fängelse om man deltar i organiserad hatpropaganda, eller skriver för vilket medium som helst, i syfte att sprida diskriminering eller hot mot andra.

- Brottsbalken har fungerat väldigt bra, säger Carla Martins, som är rådvigare för organet ERC, alltså den portugisiska nämnden som reglerar medier. Som bäst diskuterar vi hur lagen ska tillämpas på sociala medier.

Tyskarna godkände för sin del i höstas en lag som förpliktigar sociala medier att ta bort näthat inom 24 timmar sedan det har anmälts, (inom 7 dagar om det är en svårare tolkningsfråga).

I annat fall får nätplattformen böta upp till en halv miljon euro. Det här har fått till exempel Facebook att moderera inläggen i Tyskland hårdare än förut.

Diskussion om artikeln