Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Höga testvärden för cykelstjärnan Froome under Spanien runt

Från 2017
Uppdaterad 13.12.2017 13:59.
Chris Froome tar emot pris efter La Vuelta.
Bildtext Chris Froome tar emot pris efter La Vuelta.
Bild: KIKO HUESCA / EPA / All Over Press

Den brittiske cykelstjärnan Chris Froome är i blåsväder. Misstänkt höga värden av en astmamedicin har uppmätts under ett dopingstest i samband med hans segerlopp Spanien runt i september.

32-åringens urinprov uppmätte en dubbelt så hög halt som är tillåten av substansen salbutamol.

Froome, som har astma, förklarar resultatet med att han efter rekommendation från sin läkare intagit mer än vanligt av medicinen då hans astma vid tillfället varit värre.

– Som alltid var jag väldigt försiktig så att jag inte tog mer än den tillåtna dosen, säger Froome i ett pressmeddelande från hans stall Team Sky.

– Jag ser väldigt allvarligt på min roll som en sportens företrädare. Internationella förbundet har rätt att undersöka testresultaten och tillsammans med stallet lämnar jag all önskvärd information.

Enligt Team Skys lagläkare Dave Brailsford finns det belägg för att även om intaget av salbutamol är inom gränsen för det tillåtna kan substansen ibland resultera i en högre koncentration i urinen.

– Jag är säker på att Chris följde de medicinska föreskrifterna kring hur han hanterade sina astmasymptom, säger Brailsford.

Text: FNB-TT

Diskussion om artikeln