Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Bron säsong fyra – hur går det för Saga och Henrik i succéseriens sista säsong?

Från 2017
Uppdaterad 29.12.2017 07:20.
Karaktärerna Henrik och Saga står på en bro i mörkret.
Bildtext Henrik (Thure Lindhardt) och Saga Norén (Sofia Helin) i fjärde säsongen av Bron.
Bild: Karl Nordlund

Dansk-svenska serien Bron har prisats världen över. Nyårsdagen 1.1.2018 startar den efterlängtade fjärde och sista säsongen i Yle TV1 och på Yle Arenan. Serien textas till svenska.

Kan Saga få upprättelse och Henrik gå vidare i livet efter familjens försvinnande? Och kanske framför allt, hittar man en lösning på de mord som än en gång sätter danska och svenska polisen på prov?

I serien har det har gått nästan två år sedan vi skildes från Saga och Henrik i den tredje säsongen.

Saga Norén (Sofia Helin) avtjänar ett fängelsestraff efter att ha dömts för mordet på sin mamma men hävdar fortfarande att hon är oskyldig.

Fängelset är ingen lätt miljö för en person med autistiska drag och Saga har svårt att anpassa sig till en värld där ens egenbestämmande avgörs utgående från ens relation till vakterna.

Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) vill upprätthålla kontakten till Saga och har besökt henne regelbundet under fängelsetiden och försöker hålla hennes humör uppe. Det är ingen lätt uppgift men Henrik har inget val.

Programmet är inte längre tillgängligt
Silta: Varje Saga har ett slut - sista säsongen av Bron på Yle i januari! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En stenad kvinna hittas

Den fjärde säsongen av Bron får sin början när en kvinna hittas mördad på ett mycket brutalt sätt. Intill en av Öresundsbrons pelare har hon grävts ner så att bara huvudet sticker upp. Hon har sedan stenats till döds.

När danska polisen med Henrik och hans kollega Jonas i spetsen börjar undersöka fallet framgår det snabbt att offret har kopplingar till toppolitiken i Danmark och jobbar som direktör för Utlänningsstyrelsen.

Frågan är om brottet begåtts på grund av den skandal kring utvisningsärenden som nyligen briserat eller om motivet ligger mer dolt?

Den första ledtråden tyder på att en radikal vänstergrupp från Sverige står bakom mordet.

Karaktärerna Henrik och Johan står nedanför Öresundsbron.
Bildtext Henrik och hans kollega Jonas får i uppgift att lösa mordet vid Öresundsbron.
Bild: Jens Juncker

Nya bevis

När Sagas situation förändras radikalt efter nytt bevismaterial släpps hon ur fängelset. Henrik vill att hon skall hjälpa danska polisen men hon har redan under fängelsetiden avvisat erbjudandet.

Saga är inte längre polis och meddelar också att hon inte längre vill utreda det fall där Henriks två flickor försvunnit spårlöst.

Att återgå till arbetet borde vara det bästa som kunde hända Saga, men inte heller det skulle vara lätt. Polisen har ändrat sina rutiner vilket är svårt för Saga som alltid hållit sig strikt till regler och arbetsrutiner.

Panikångestattacker och bilder ur det förflutna förföljer henne. Henrik har som tidigare sina egna personliga problem att tackla och genom hallucinationer dyker hans flickor fortfarande upp med jämna mellanrum i vardagen.

Karaktärerna Henrik och Saga ligger på en bro i mörkret.
Bild: Karl Nordlund

- Det känns som om Sagas och Henriks livsavgörande personliga bekymmer nu skulle spela en ännu större roll än tidigare, kommenterar kulturjournalisten Tomas Jansson. Han har följt seriens alla säsonger, och har nu sett igenom den sista säsongens två första avsnitt.

- Liksom tidigare serveras vi flera parallella historier som man till en början inte alls förstår på vilket sätt de hör ihop, men också annars känner man på ett bra sätt snabbt igen sig i Brons stämningar och miljöbeskrivningar. Och så hänger den suveräna signaturmelodin förstås fortfarande med.

- Om jag måste säga något som känns annorlunda på basis av bara två avsnitt, så är det kanske våldet. Det första mordet är för all del riktigt brutalt, men det verkar ändå som om man nu söker färre chockeffekter via våldet. Och det tänker jag att är helt okej.

Sista säsongen

Bron har vunnit massor av pris, det mest prestigefyllda kanske den Golden Nymph som man fick för Bästa europeiska dramaserie på Festival de Télévision de Monte-Carlo.

Vid The International Drama Award 2015 segrade man både i kategorin Bästa återvändande dramaserie och Bästa kvinnliga skådespelare i en dramaserie.

Serien har visats i 188 länder och det har också gjorts tre remakes: The Tunnel som utspelar sig mellan Storbritannien och Frankrike, The Bridge som utspelar sig mellan USA och Mexiko, och senast också en version som cirklar kring den rysk-estniska gränsen.

Men för oss har det blivit dags att igen åka till gränslandet mellan Köpenhamn och Malmö, två städer sammanbundna av Öresundsbron.

Vad är det egentligen som döljer sig bakom det brutala mordet på den kvinnliga direktören? Vad säger det om oss människor och vår samtid?

Skaparna bakom succéserien Bron har sedan länge meddelat att den fjärde säsongen kommer att bli den sista.

Förutom själva mordutredningen väntar nu fans världen över på att igen få följa Saga och Henrik – två väldigt olika poliser och vänner som plågas av sitt förflutna.

Kan de släppa sina spöken från det förflutna och gå vidare i sina liv?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln