Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Volshemmet i Kyrkslätt måste renoveras - men vårdreformen gör hemmets framtid osäker

Från 2017
Uppdaterad 13.12.2017 19:19.
Timo Haapaniemi
Bildtext - Vi vill försäkra oss om att vi kan fortsätta med verksamheten, säger Timo Haapaniemi (Saml.) som är ordförande för kommunstyrelsen i Kyrkslätt.
Bild: Yle

Ska Kyrkslätts kommun kunna erbjuda långtidsvård och intervallvård på Volshemmet måste delar av byggnaden renoveras. Nu vill kommunen ta reda på hur mycket renoveringen kostar. Men i och med vårdreformen är hemmets framtid osäker.

– Vi vill försäkra oss om att vi kan fortsätta med verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Timo Haapaniemi (Saml).

Kommunstyrelsen fattade i veckan beslut om att utreda kostnaderna för en renovering av hemmet.

Beslutet innebär att kommunen inte gör en utredning om vad Volshemmet kunde användas till i framtiden om man inte använder det för långtidsvård och intervallvård, vilket var förslaget.

– En del av styrelsen ansåg att förslaget innehöll ett förtida beslut om att man vill göra något annat på Volshemmet.

Som representant för regeringspartierna borde jag kanske inte säga detta, men det finns fortfarande en risk för att allt ännu faller

― Timo Haapaniemi (Saml) om vårdreformen

Enligt Haapaniemi ska man också fråga klienterna och personalen.

– Vi har fått information om att de inte vill lämna hemmet eftersom de trivs bra.

Volshemmet har 44 långvårdsplatser.

Ingen grundrenovering

Någon större grundrenovering är ändå inte aktuell i nuläget. Den främsta anledningen är vård- och landskapsreformen. Enligt förslaget skulle byggnaden tillfalla det nya landskapet.

– Just nu verkar det inte som om landskapet och vårdreformsområdet fortsätter verksamheten. Eftersom framtiden är så pass osäker vill vi inte göra några stora renoveringar i nuläget, säger Haapaniemi.

– Som representant för regeringspartierna borde jag kanske inte säga detta, men det finns fortfarande en risk för att allt ännu faller. Ur kommunernas och kundernas synvinkel ser det inte bra ut, säger Haapaniemi.

I dagsläget erbjuder Volshemmet långtidsvård och intervallvård. Hemmet ligger sex kilometer från Kyrkslätts centrum och byggdes 1980.

Diskussion om artikeln