Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unga sydafrikaner är trötta på ANC – ”Nu börjar en kamp mot korruptionen”

Från 2017
En sydafrikansk demonstrant viftar med en fackföreningsflagga.
Bildtext Misstankar om korruption inom ledningen för ANC leder till protester. Bilden är från en demonstration i september 2017 där bland annat den fackliga centralorganisationen Cosatu deltog.
Bild: EPA-EFE/Cornell Tukiri

I Sydafrika ska det styrande partiet ANC välja ny ordförande under partikongressen som börjar den här veckan.

Men Nelson Mandelas parti som i årtionden stred för friheten kan vara nära slutet på sin glansperiod. Nu står landet inför en ny strid.

– Det handlar inte mer om segregering, utan om en kamp mot korruptionen, girigheten och själviskheten, säger 22-åriga Omphile Mathibe. Hon står utanför den stora hallen vid University of the Witwatersrand i Johannesburg.

Hon bär ett band kring axlarna – så som alla andra här som har tagit examen idag.

Men Mathibe har svårt att se ljust på framtiden just nu.

- De inom ANC som offrade sina liv för landets frihet… Det här landet vi ser idag är inte vad de stred för, säger hon.

Staten kapad av presidenten och indiska immigranter

Medan ANC försöker reda ut sina egna problem så har det Sydafrika vi ser idag enorma utmaningar de borde ta itu med, säger den politiska analytikern Ralph Mathekga.

– Nästan en tredjedel av befolkningen är arbetslös, kriminaliteten frodas överallt i landet och människorna är missnöjda, det måste ANC ta itu med, säger Ralph Mathekga.

Ralph Mathekga.
Bildtext Ralph Mathekga
Bild: Yle/ Liselott Lindström

Dessutom är ekonomin i botten. Kreditvärdigheten klassas som skräpstatus, mycket på grund av den endemiska korruptionen. Allt det här gör Omphile Mathibe väldigt nerslagen.

– Jag har slutat se på nyheterna, det är för deprimerande. Speciellt efter att det där med State Capture kom ut, det var ett lågvattenmärke. Korruptionen avslöjades, men ingenting görs, säger hon.

Termen State Capture är på allas läppar i Sydafrika just nu och betyder precis som det låter att staten har kapats.

Det har kommit fram bevis för hur en indisk immigrantfamilj, Guptafamiljen, i flera år har dragit i trådarna i kulisserna. Tack vare sina nära band till president Jacob Zuma har de lyckats suga ut enorma mängder pengar ur de statliga företagen.

Det handlar om väldigt komplicerad korruption och pengatvätt där de rätt bra har lyckats täcka igen spåren efter sig.

Läcka till journalister

En vändpunkt kom i början av sommaren när kring 200 000 mejl från deras företagsimperium läckte ut till journalister. Många misstankar kunde nu bevisas.

Det har kommit fram att familjen Gupta till och med har haft makt över vem som utsetts till ministrar. En del ministrar har placerats ut bara för att tjäna deras intressen.

Samtidigt har också människor i Zumas närkrets blivit löjligt rika. Presidenten har dessutom sett till att hans kumpaner finns i statliga brottsbekämpningsmyndigheter, och därför har inga gripanden ännu gjorts trots mängder av bevis.

Ingen tar sig an bevismaterialet. Staten plundras men ingen gör något eftersom myndigheterna är kapade av presidenten.

Zumas ex-fru en stark kandidat

Och det är i dessa tecken det djupt splittrade ANC väljer en ny ordförande.

En del av partiet är ursinnigt över att hur Zuma och familjen Gupta har förstört partiet och dess rykte, andra är själv så innästlade att de till inget pris vill att något utreds.

Som det verkar står det väldigt jämnt mellan två kandidater: vicepresidenten Cyril Ramaphosa och Jacob Zumas ex-fru Nkosazana Dlamini-Zuma, som själv har gjort en lång politisk karriär.

Ramaphosa har lovat ta itu med korruptionen, medan Dlamini-Zuma befaras skydda presidenten och hans kumpaner om hon blir vald.

- Om Ramaphosa vinner kommer folket att bli optimistiskt att något förändras. Om Dlamini-Zuma väljs kommer vi troligen att se ekonomin sjunka ännu mer, säger Ralph Mathekga.

Halva regeringen utpekad

Men den nya ordföranden väljs inte av folket, utan av ANC-delegater. Och många av dem är också intrasslade i hela staskapningsaffären.

Ungefär halva regeringen är utpekad som inblandad på något sätt.

För många har för mycket att förlora på att Ramaphosa blir vald och korruptionen utreds– och det kan påverka utgången.

ANC backar också i studentpolitiken

På universitetsområdet i Johannesburg myllrar det av unga som precis som Omphile Mathibe tagit sin examen idag.

Ett killgäng fram och undrar vad vi snackar om.

- ANC? säger en. Det vill jag inte tala om, jag röstar på EFF!

EFF, eller Economic Freedom Fighters är ett av de starkaste oppositionspartierna. Den kontroversiella ledaren Julius Malemas fräna ton verkar gå hem hos de unga. Malema var tidigare ordförande för ANC:s ungdomsförbund, men han sparkades från partiet och rundade sedan ett eget.

Missnöje gror hos unga

Den ANC-affilierade gruppen PYC har hittills dominerat också inom studentpolitiken, berättar Omphile Mathibe. Men i år skedde en radikal förändring.

- PYC fick två platser, EFF fick 13 platser. Universitetsfolket röstade, och jag tror inte att PYC var beredda på det. Det är en helt ny vändning, säger hon.

Det gror ett djupt missnöje hos de unga. Studeranden Percy Rakgalakane säger att han ivrigt följde med politiken förr – men nu är det för deprimerande. Han tror inte att ANC kan lösa landets problem längre.

Percy Rakgalakane.
Bildtext Percy Rakgalakane.

De spelade ut sin roll som landets ledare redan för några år sedan. ANC var förr lugnt och fredligt och tjänade folket. Men sedan började de strida internt istället för mot andra partier, och ett sådant parti kan inte tjäna folket, säger Percy Rakgalakane.

Också Aluwani Mauda säger att ANC nu har gått in i en återvändsgränd.

Aluwani Mauda
Bildtext Aluwani Mauda.
Bild: Yle/ Liselott Lindström

- De måste drastiskt ändra kurs för att få till stånd förändring både i partiet och i landet om de vill fortsätta vara det största partiet, säger hon.

Presidentvalet 2019 blir historiskt

Om inte korruptions- och svindelutredningarna går framåt så sitter Jacob Zuma kvar som president fram till år 2019, då det är presidentval.

Hittills har man antagit att den nya ANC-ordföranden rätt så automatiskt också blir ny president.

Men trots att ANC fortfarande har ett brett stöd hos sydafrikanerna så är inget längre garanterat, säger Ralph Mathekga.

- Frågan är om folket orkar vänta på att ANC reder ut sina interna strider eller om är problemen i landet så stora att sydafrikanerna ser sig om efter andra alternativ, säger Mathekga.

"Unga är beredda att ta över"

ANC:s viktiga roll i historien kan på inga sätt utraderas, men just historien verkar vara deras last, fortsätter han.

Det är en sak att leda en frihetsrörelse, en helt annan sak att leda ett demokratiskt samhälle, och ANC har problem där, säger Mathekga.

Om de har problem med det så finns det nya unga ledare som är redo att ta över, säger Omphile Mathibe.

En ilska håller på bubblar under ytan hos de unga. Det är bara en tidsfråga tills vi säger att nej är nej. Nya ledare som kan ta sig an kampen växer nu fram, säger hon.

Diskussion om artikeln