Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Facklor, sång och tal - Östnylands lucia står nu i ljusets tjänst

Från 2017
Uppdaterad 14.12.2017 11:06.
Facklor vid luciakröning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Inför hundratals tindrande ögonpar, de flesta modell mindre, kröntes Cecilia Kronberg till Östnylands lucia 2017.

Inramningen för kröningen vid Gamla Rådhustorget i Borgå är sagolikt perfekt. Den anrika miljön i Gamla stan förenas vackert med en kär tradition. Lucia är här.

På plats för att se och höra lucia Cecilia Kronberg och hennes tärnor Pipsa Kaikkonen och Ida Lindberg fanns många barnfamiljer och förstås många små lucior.

Luciakröning vid Gamla rådhuset.
Bildtext Ida Lindberg, lucia Cecilia Kronberg och Pipsa Kaikkonen
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Luciakronorna sitter stadigt på Molly, två och ett halvt år, och hennes vänner Chanelle och Isabelle. Det här vill de inte missa.

- Hela dagen har vi gått och väntat på den här stunden, berättar Mollys mamma Sabina. Dessutom har vi redan lussat både hemma och på dagis, det är ju lucia bara en gång om året.

Runbergskören och luciatrion fyllde turvis torget med sång.

- Musiken är nog det som Molly gillar mest här vid kröningen. Nästa år kanske hon själv redan kan sjunga med i luciasången.

Små luciaflickor.
Bildtext Chanelle, Isabelle och Molly.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Publik med ljus vid luciakröning,
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kröningstalet hölls av Yle Östnylands Katarina Lind.

"När allting känns som mörkast, som stressigast och som tyngst behöver vi alla försöka se ljuset. Vi behöver nånting som får oss att stanna upp, kliva av ekorrhjulet för en stund och tänka efter vad som egentligen är viktigt i livet."

Folk på luciakrönong.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

"Luciatrion har en viktig roll i spridandet av ljuset. En viktig roll i att beröra oss på ett positivt sätt. För det som berör oss negativt finns det tillräckligt av i dagens värld."

Facklor vid luciakröning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

"Luciatrion finns också här för oss alla. Luciasången får oss att stanna upp, lyssna, vara här och nu. Vi får chansen att tänka på andra än oss själva, våra egna problem och vårt eget ekorrhjul."

Yle Nyheter Östnyland video: Östnylands luciatrio förbereder sig inför luciadagen 2017. - Spela upp på Arenan
Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyland på 20 minuter: 14.12.2017: Vad ska man göra om man faller i Borgå å? Vi går också på luciakröning! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)