Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jaktchef: Ingen vargjakt aktuell i Kustösterbotten

Från 2017
Vargspår i snö
Bildtext Vargspår.
Bild: Jörgen Lindholm

Snön gör det möjligt att spåra varg, men inte i akt och mening att jaga den säger jaktchef Stefan Pellas.

Stadsstyrelsen i Nykarleby vill hjälpa en lokal jaktvårdsförening i sin ansökan om att få jaga varg. Men någon jakt i större utsträckning verkar inte vara aktuell.

- Säkert diskuteras frågan i bygderna, och jag kan inte säga hur aktuellt det är lokalt. Men vi har ingen stamvårdande vargjakt. Jakten sker i så fall på skadebasis, säger Pellas.

Det innebär att man måste påvisa skada som vargen ställt till med för att få licenser. I Kustösterbotten har inga hundar tagits av vargar under senaste tiden.

- Men det beror också på att jägarna varit vaksamma och inte släppt lös hundar i områden där det finns varg, säger Pellas.

I norra Österbotten däremot har sex hundar tagits av vargar i år.

Tre, fyra flockar

Det finns tre till fyra vargflockar i Kustösterbotten, i Sydösterbotten och i Jeppo och nyligen observerades varg i Petalax. Den kom antagligen in från Teuvaområdet säger Pellas.

Hur många individer det finns vet man inte, men det hoppas man få mera klarhet i genom att samla vargspillning.

Under vintern kommer man också att spåra vargen för att se hur den rör sig, men inte i akt och mening att jaga den säger Pellas.

- Men det är bra att få en bild av vargarnas rörelsemönster, säger Pellas.

Pellas säger att vintern kan få vargarna att röra på sig och vargarna kan komma att röra sig närmare kusten när de söker föda.

Kommer in på bebodda områden

Är det då en tillfällighet att vi har mera varg nu, eller ska vi vänja oss vid det här?

- Vargen hör till Finlands natur och den har kommit österifrån. Men det här är nytt för oss och en utmaning för förvaltningen. Vi har inte så stora skogsområden här och därför kommer vargen allt emellanåt att komma in på bebodda områden, säger Pellas.


Behöver man vara rädd för vargen?

- Visst är människor oroliga för sina barn och husdjur. Det är helt naturligt när det handlar om ett stort rovdjur, säger Pellas.

Vargen har ändå inte skadat någon människa i modern tid säger Pellas. Men vargen ska inte finnas på våra gårdar, lika lite som något annat stort rovdjur.

- Gör vargar upprepade gånger intrång på gårdar så måste man tänka i andra banor, säger Stefan Pellas.

Diskussion om artikeln