Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA höjde räntan igen

Från 2017
Uppdaterad 14.12.2017 04:51.
Janet Yellen, Federala reserven.
Bildtext Janet Yellen, högsta chef på centralbanken Fed.

Den amerikanska centralbanken Fed höjer styrräntan med 0,25 procentenheter, till 1,25-1,50 procent. Den avgående chefen bekymrar sig över USA:s stora statsskulder.

Dagens beslut blev årets fjärde och sista räntehöjning. Det blev också den sista under ledning av högsta Fed-chefen Janet Yellen. Efter årsskiftet lämnar hon över till Jay Powell.

De gradvisa ränteförhöjningarna kommer att fortsätta, enligt centralbanken. Nästa år räknar Federal Reserve med tre ränteökningar.

Ekonomisk framgång

Ekonomin går bra, både i USA och resten av världen, enligt Janet Yellen. Centralbankens prognoser spår en försiktig fortsättning på framgångarna.

Vid en presskonferens på onsdagen berömde Yellen framgångarna inom arbetsmarknaden. Nya jobb har skapats, arbetslösheten har minskat.

Statsskulden oroar

Men det finns ändå orosmoln och risker. För USA:s del nämnde Yellen de höga statsskulderna, som är ohållbara i det långa loppet.

USA går i riktning mot att uppfylla inflationsmålet om 2 procent och stabiliseras där, sa hon. Men det går långsammare uppåt än väntat.

Skattereformen ett steg framåt

Centralbanken räknar in positiva följder av en skattereform i USA.

Den reformen tog ett framsteg på onsdagen, då kongressen och representanthuset fortsatte sammanjämka de olika skattebesluten. Detaljerna är fortfarande inte öppna för pressen eller allmänheten.

President Donald Trump hoppas fortfarande få ett förslag att underteckna före jul. I så fall kan skattereformen träda i kraft i början av februari.

Den gynnar medelinkomsttagare och barnfamiljer lovade presidenten på ett evenemang i Vita huset. Där uppträdde flera familjer för att vittna om hur viktig skattereformen blir för dem.