Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kari Lehtonen hyllas efter sin 300:e seger – "Det var en stor stund för honom"

Från 2017
Uppdaterad 14.12.2017 08:47.
En glad Kari Lehtonen gratuleras av lagkamraterna.
Bildtext En glad Kari Lehtonen gratuleras av lagkamraterna.
Bild: Bruce Bennett / AFP / Lehtikuva

Dallas Stars finska målvakt Kari Lehtonen tog sin 300:e seger i NHL då Dallas bortabesegrade New York Islanders med 5–2. Både tränaren Ken Hitchcock och kaptenen Jamie Benn prisar målvakten som i skuggan av Ben Bishop har spelat bättre än tidigare.

Bara 32 målvakter har tidigare lyckats vinna 300 NHL-matcher..

– Skönt att ta nummer 300 på det första försöket. Såklart var det något som jag tänkte på. Det var en skön känsla, sade Lehtonen enligt NHL:s webbplats.

Dallas-spelarna Kari Lehtonen och Esa Lindell försöker få stopp för New York Islanders-spelaren Andrew Ladd framför Dallas-målet.
Bildtext Dallas-spelarna Kari Lehtonen och Esa Lindell försöker få stopp för New York Islanders-spelaren Andrew Ladd framför Dallas-målet.
Bild: Bruce Bennett / AFP / Lehtikuva

Den här säsongen har Lehtonen fått stå i skuggan av lagets nya förstemålvakt Ben Bishop. Att inte behöva bära huvudansvaret är ändå något som tycks passa 34-årige Lehtonen. Han har nämligen spelat betydligt bättre än tidigare.

I tisdags gick Lehtonen upp jämsides med Miikka Kiprusoff i antalet spelade NHL-matcher. I den kategorin är Lehtonen nu ensam blåvit etta med 624 NHL-matcher.

Utmanar Kiprusoff

Även Cam Ward i Carolina Hurricanes lyckades nyligen ta sin 300:e seger.

Med hänvisning till sajten Quant Hockeys statistik lär både Ward och Lehtonen förbättra sin placering under den närmaste tiden.

Listans bästa finländare MIikka Kiprusoff är 26:a med 319 vinster, medan 27:an Billy Smith har 305 segrar. Etta i statistiken är Martin Brodeur med 691 vinster. Två aktiva målvakter, Florida Panthers Roberto Luongo och New York Rangers Henrik Lundqvist, är med i topp-10.

"Vår bästa spelare"

Bara Anders Lee lyckades överlista Lehtonen. I den tredje perioden gjorde han Islanders båda mål i matchen.

Dallas-tränaren Ken Hitchcock hyllade Lehtonen.

– Det var en stor stund för honom. Han var riktigt bra i kväll. Målvakten var vår bästa spelare. För att vinna i den här byggnaden och mot det här laget krävs det att målvakten är lagets bästa spelare.

Dallas-kaptenen Jamie Benn höll med.

– Jag har spelat med honom i rätt många år nu och det är rätt speciellt att se honom ta sin 300:e seger. Vi visste om det före matchen men det var ingenting som vi talade om.

– Han var matchens spelare av många orsaker. Efter matchen talade vi om för honom att det hela är rätt imponerande. Han jobbade hårt och har varit en strålande lagspelare den här säsongen.

Resultat

NY Islanders – Dallas 2–5
DAL: Julius Honka 0+1=1, +1, 12:50
DAL: Kari Lehtonen 32/34 räddningar
DAL: Esa Lindell 0+0=0, +2, 22:48

Ottawa – NY Rangers 3–2

Detroit – Boston 2–3 (efter förlängning)
BOS: Tuukka Rask 31/33 räddningar

Vancouver – Nashville 1–7
NSH: Pekka Rinne 25/26 räddningar
NSH: Miikka Salomäki – ej uttagen
NSH: Juuse Saros – reservmålvakt

Diskussion om artikeln